Doorzoek volledige site
09 december 2015 | PHILIPPE SELKE

De transformatie van de Guillemins-wijk in luik duurt voort (Nadine Buol / Altiplan)

Illustratie | Nadine Buol / Altiplan

Na het Calatrava-station en de nieuwe Financietoren gaat de transformatie van de Guillemins-wijk verder. Zo is er net een groot vastgoedproject gestart aan het eilandje op de hoek van de Place des Guillemins en de Rue des Guillemins. Dit ambitieuze project dat uitblinkt op architectonisch, stedelijk en milieuvlak, wordt uitgevoerd door de Ardent Group. Nadine Buol, Altiplan en studiebureau Lemaire stonden in voor het ontwerp. 

De eerste fase van het project is aangevat op 30 november met de afbraak van de huidige constructie bestaande uit negen grotendeels vervallen gebouwen die geen huisvesting meer bieden. Momenteel heeft het eilandje een oppervlakte van 4 745 m2. Het nieuwe project, genaamd Liège O ce Center, zal starten zodra de laatste vergunningen voldaan zijn door de eigenaar, het Luikse bedrijf Ardent Group, voorheen bekend als Groupe Circus.

Het project is bestemd voor gemengd gebruik. De totale oppervlakte ervan is 17 708 m2, opgedeeld in 15 263 m2 bureauruimte, 959 m2 handelsruimte en 12 woningen verdeeld over 1 387 m2. De gevel is lichtjes hellend en heeft de vorm van een grote glazen kubus van meer dan 30 meter hoog. Het gebouw past perfect in het straatbeeld van de Guillemins-wijk, naast het station en de nieuwe Paradistoren, met zijn 118 meter de hoogste toren in Wallonië.

 

De visie van de architecte Nadine Buol en Altiplan

Nadine Buol kan naast haar ervaring met high-end projecten terugvallen op een uitgebreide kennis op vlak van ontwikkeling, vooral dan in Luik. Zo heeft de architecte bijvoorbeeld het amfitheater tegenover het aquarium (in het kader van een meer algemene ontwikkeling van de oevers van de Maas) en het havenkantoor van de Luikse jachthaven ontworpen. Daarnaast heeft ze ook meegewerkt aan de historische wijken van Saint-Barthélemy en de Rue Hors-Château. Nadine Buol, initiatiefnemer van het project, werkt samen met Altiplan die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van haar ontwerp.

De prioriteit van het project was de integratie ervan in de omgeving. Het volledige complex wordt gezien als een hoekelement, bestaande uit een kubus geflankeerd door twee vleugels. Het ligt tegenover het oude station van Guillemins waardoor de verticale as van het project opzettelijk naar het nieuwe station draait dat lichtjes afwijkt van het oorspronkelijke station. De glazen kubus van de gevel is dus verschoven ten opzichte van de weg en op een sokkel geplaatst om de verticaliteit te onderlijnen en het geheel luchtiger te maken. In overeenstemming met het station koos de architecte voor het gebruik van glas, blauwe steen en wit voor de gevels aan de binnenkant van het eilandje. Speciale verlichting aangepast aan de seizoenen zal de gevel opvrolijken.

 

BREEAM als doelstelling

Architecte Nadine Buol, die voor de realisatie van dit project samenwerkt met Altiplan, en het onderzoeksbureau Lemaire (stabiliteit, energie en speciale technieken) hebben als doel een Breeam- certificaat (internationaal energiecertificaat) te behalen. Dit vastgoedproject heeft verschillende troeven op vlak van:

  • mobiliteit: ondergrondse parking met plaats voor 172 auto's, 72 fietsen en 10 motoren, dicht bij het station, vlotte toegang tot de autoweg (600 m), het busnetwerk, en in de toekomst, de tram.
  • verscheidenheid, versterkt door de modulaire aard van de ruimtes waarvan het gebruik eenvoudig kan worden aangepast.
  • integratie in de omgeving van het bestaande gebouw.
  • efficiëntie die tot uiting komt in de technische prestaties die ruim boven de huidige normen liggen in termen van oppervlaktegebruik (80%) en energieverbruik (de laatste nieuwe led- verlichting en terugwinning van de warmte geproduceerd door warmtepompen). Op het vlak van energieontwikkeling en -verbruik haalt het project 30% meer dan de huidige EPB-norm.

Het immobiliënproject is niet alleen een sterke prestatie op architectonisch, stedelijk en milieuvlak, maar zorgt ook voor een groene ademzone. Het complex wordt opgezet rond een binnenplaats en zal voorzien worden van een voetpad omringd door bomen zodat men eenvoudig de achterkant van de wijk kan bereiken. Het complex wordt opgedeeld in meerdere modulaire blokken. De glazen kubus aan de straatkant zal 10 verdiepingen hebben, terwijl de andere delen rond de binnenplaats 7 verdiepingen hoog zullen zijn. De totale kostprijs van  het project bedraagt bijna 30 miljoen euro.

GERELATEERDE DOSSIERS