Doorzoek volledige site
13 oktober 2010 | RAF LINMANS

Compagnie O. en Denc! krijgen eervolle vermelding op BIS-architectuurwedstrijd

Naast de laureaten van de BIS-architectuurwedstrijd zijn er twee projecten die een eervolle vermelding kregen: Loods 22 van Compagnie O. Architecten en Strak & compact passiefhuis van Denc!-studio.
Naast de laureaten van de BIS-architectuurwedstrijd zijn er twee projecten die een eervolle vermelding kregen: Loods 22 van Compagnie O. Architecten en Strak & compact passiefhuis van Denc !-studio. 


Project Compagnie O. Architecten bvba | Loods 22 aan de Nieuwe Voorhaven te Gent

Dit project omvat de restauratie en de conversie van de als monument beschermde loods 22 aan de Voorhaven in de Gentse Muide-Meulestede wijk. De gelijkvloerse verdieping van het afgewerkte project “Loods 22” is bestemd voor handel en diensten. De verdieping biedt ruimte aan 20 woonlofts, ontsloten vanuit 2 inkompartijen.


    
(foto's Ruth Wythinck)


De restauratie en conversie zorgt voor nieuw leven, woon- en werkgelegenheid in de nieuwe Voorhaven. Ook de stad Gent draagt bij door de omgeving aan te leggen. Samen met de aanpalende loodsen 20 en 23 vormt loods 22 een unieke constellatie van uitzonderlijke industrieel-archeologische waarde. Duurzaamheid betekent hier het vrijwaren van de kwaliteiten door ze te herkennen en dan net zo weinig mogelijk te doen of te veranderen. Dat Loods 22 een beschermd monument is, is op zich al een duurzaam gegeven. Een integere architecturale ontwerphouding tegenover het bestaande is fundamenteel. De oplossingen werden steeds afgewogen aan de initiële kwaliteiten van de loods. Ook is flexibiliteit zowel in ruimte als in tijd een creatieve ingreep om de ruimte voortdurend aanpasbaar te houden aan wisselende noden. Op gebied van duurzame en energiebesparende maatregelen werden er geen toegevingen gedaan vanuit de overtuiging dat ook monumenten met een toekomstvisie dienen ontwikkeld te worden. Verder werden duurzame materialen en vakmanschap uit 1883 gecombineerd.



(foto's Ruth Wythinck)

Dit grote omvangrijke project is voor de jury een sterk duurzaam signaal om het collectieve denken boven het individualisme te stellen. Een doorbreking van de maatschappelijke isolatie. Het eindresultaat zorgt voor een zeer hedendaagse levenskwaliteit. Actuele woon- en werkfuncties worden als het ware ingeweven in het bestaande historische pand. Het geeft een warme herbestemming aan een rijke geschiedenis en industrieel verleden. Het hele project wordt bovendien ondersteund door inspanningen van de stad Gent .



Project Denc !-studio | Strak & compact passiefhuis

Een hoeve van 100 jaar oud werd door de opdrachtgever gekocht met de bedoeling een doorgedreven verbouwing te doen. Gezien de slechte staat van de hoeve werd voor hetzelfde budget door de architect een nieuwbouw passiefhuis voorgesteld. De vorm van de hoeve werd bewaard en het strakke concept speelt in op de omgeving. De keuze voor een passiefhuis maakt het energetisch duurzaam. Als verantwoord materiaal werd geopteerd voor FSC-gelabeled hout, cellulose- en vlasisolatie, watergedragen natuurverf en recuperatie van water.


    
(foto's Luc Roymans)

Voor de jury beantwoordde dit project het best aan de 5 criteria om aan de duurzaamheidsfactor in de breedste zin van het woord te voldoen. Er werd met weinig materialen gewerkt en energetisch scoort dit project optimaal. Toch mist de jury een wat kritische houding tegenover duurzaamheid.


(foto's Luc Roymans)