Doorzoek volledige site
25 januari 2016 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Make-over voor kantoorgebouw Aelterman met gevelcassettes met geïntegreerde leds

Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be
Illustratie | studioPSG.be

In de herfst van 2014 kreeg het kantoorgebouw van Aelterman, specialist in staalconstructies, een knappe opfrisbeurt. De Gentse constructeur van stalen bruggen, sluisdeuren en kraanonderdelen had na een aantal jaren genoeg van zijn oude gevelbedekking en koos voor op maat gesneden gevelcassettes met geïntegreerde ledverlichting van Limeparts.

Plan in H-vorm

De hoofdzetel van staalconstructeur Aelterman verhuisde in 2009 naar de nieuwe site aan het Kluizendok in het Gentse havengebied. Om een zo efficiënt mogelijke werking tussen de technische afdelingen, de administratie en het studiebureau te garanderen, besliste het bedrijf om meteen ook een nieuw kantoorgebouw te laten bouwen op de site. Ze kozen voor het H-vormige ontwerp van architect Luc Coene uit Oostakker. In de centrale kern van het gebouw bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes zoals het sanitair en de keuken, terwijl de vleugels vergaderzalen en kantoren bevatten. “Deze indeling is niet toevallig,” aldus de architect, “want de vleugels krijgen het meeste zonlicht binnen.”

 

Staal is geen aluminium

Aanvankelijk bestonden de binnenvloeren en de gevelbekleding van het nieuwe kantoorgebouw uit staal. Vooral de vloerbekleding bleek bij de start een erg geslaagde oplossing. Maintenance manager Marc Steyaert merkt echter op dat het resultaat als buitentoepassing minder geschikt was: “Daarom zijn we dus beginnen zoeken naar een goede partner. De grote vrijheid in het ontwerp en de totaalaanpak van Limeparts hebben ons over de streep getrokken. Omdat we zowel voor het ontwerp, de productie als de plaatsing bij een enkele partner terechtkonden, hebben we ons veel kopzorgen bespaard.”

 

Maatwerk met geïntegreerde ledverlichting

Die grote ontwerpvrijheid is te danken aan het precieze maatwerk van Limeparts. “We hebben samen met hen verschillende voorbeeldontwerpen vergeleken en hebben vervolgens beslist om te gaan voor de rechthoekige cassettes. We wilden namelijk enerzijds zo weinig mogelijk naden, maar anderzijds wilden we ook in functie van de bestaande ramen de compartimentering behouden,” verklaart Steyaert. Het witte Aelterman-logo heeft de staalconstructeur zelf ontworpen en uitgesneden, maar de ledverlichting die de lijnen accentueert is dan weer van Limeparts. “Omdat hun systeem perfect in de voegen paste, was het evident om het volledige concept aan hen over te laten,” aldus de maintenance manager.

 

Alle details op voorhand gevisualiseerd

Concreet heeft Limeparts de draagconstructies rechtstreeks op de voorgaande gevelpanelen geplaatst, waardoor Aelterman de oorspronkelijke isolatie niet hoefde te vervangen en extra kosten kon besparen. Daarbovenop wilde de opdrachtgever eerst stalen panelen, maar na overleg met Limeparts opteerde het bedrijf toch voor aluminium, om gewicht te besparen. “De plaatsing verliep zeer vlot,” legt Steyaert uit, “vooral omdat alles, van de structuur over de cassettes tot de hoekafwerkingen op voorhand in beeld was gebracht door Limeparts. We zijn dan ook heel erg tevreden over het resultaat.”

GERELATEERDE DOSSIERS