Doorzoek volledige site
16 februari 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

VK Architects & Engineers pakt geluidsoverlast in opleidingscentrum in Berchem X aan

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Jaspers & Eyers

Op de voormalige postsorteersite van Antwerpen wordt een nieuw stadsdeel ontwikkeld dat kantoren, een school, retail en ontspanning zal aanbieden. Het project dat ontworpen werd door Jaspers-Eyers Architecten ligt vlakbij het station van Berchem, de ring van Antwerpen en de luchthaven van Deurne. Dat zorgt uiteraard voor lawaaihinder. VK Architects & Engineers verzorgt daarom de studie akoestiek.

Lawaai uit leslokalen houden

In het project X-Antwerpen (of Berchem X) is ook opleidingscentrum Syntra gehuisvest. Om de lessen niet te storen, is het dus zaak om het geluid van het verkeer buiten te houden. Daarvoor worden diverse technieken ingezet. Zo worden SoundBlock-platen van Gyproc gebruikt voor de wanden. Rond de ramen wordt gewerkt met doorlopende stalen kozijnen. Daarnaast opteert men voor zeer zware De Coene-deuren.

 

Geluidsscherm

Om op de binnenkoer de geluidsoverlast van de ring tot een minimum te beperken, voorziet VK Architects & Engineers een geluidsscherm. Dit wordt aan het gebouw voorzien, samen met een luifelconstructie. Omdat er gevreesd werd voor geluidsreflecties van dat scherm op de aanpalende woningen aan de overzijde van de ring, werd op vraag van de Welstandscommissie ook daarnaar een studie uitgevoerd. Daaruit blijkt dat deze vrees ongegrond is.