Doorzoek volledige site
04 februari 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Jaspers-Eyers en VK Architects & Engineers bouwen testbioscoop voor Barco

Illustratie | Jaspers-Eyers
Illustratie | Jaspers-Eyers
Illustratie | Jaspers-Eyers
Illustratie | Jaspers-Eyers

Technologiebedrijf Barco, met vestigingen wereldwijd, wil zijn campus in Kortrijk graag uitbreiden. Naast kantoren komt er ook een R&D-centrum met labo’s, maar ook allerhande faciliteiten voor het personeel, bijvoorbeeld een sportcentrum, meeting center, auditorium, restaurant, enzovoort. De campus werd ontworpen door Jaspers-Eyers en VK Architects & Engineers

Het ontwerp toont een cirkelvormig volume, de blikvanger, en een aantal rechthoekige volumes die met elkaar verbonden worden via galerijen. VK Architects & Engineers staat in voor alle engineering disciplines. Zo waren de eisen voor het optimaliseren van de akoestiek behoorlijk hoog. Landschapskantoren vergen op akoestisch vlak sowieso al speciale aandacht. Het wordt helemaal een uitdaging als in deze kantoorruimte de R&D-afdeling tevens experimenten uitvoert.

 

Bioscoop in doosconstructie

Barco ontwikkelt onder andere een tegenhanger voor Dolby Surround. Om daar testen mee uit te voeren in een realistische omgeving werd tevens een bioscoopzaal ingericht. Boven deze zaal bevindt zich een opleidingscentrum. Om te voorkomen dat de testen in de bioscoop voor overlast zorgen in het opleidingscentrum en de andere aanpalende ruimtes, werd hij als een doos-in-doosconstructie gebouwd. De vloer staat op rubberen blokken en de tussenruimte werd opgevuld met minerale wol.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere ruimtes voor demo-opstellingen. Daar wordt dan bijvoorbeeld de controlekamer van een controletoren volledig nagebouwd. Of een waarheidsgetrouw operatiekwartier. De demo’s die er plaatsvinden produceren soms veel lawaai. Daarom wordt in deze ruimtes gewerkt met zeer zware deuren.
 

Afgescheiden meeting decks

Er komen bovenop de bioscoopzaal ook enkele meeting decks. Deze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen gebruikt worden. Daarom werd gewerkt met polycarbonaat en systeemwanden.