Doorzoek volledige site
18 oktober 2010 | ROXANE HEEREN

BOB361 ontwerpt gloednieuwe bibliotheek voor Dendermonde

Op 1 september opende de nieuwe bibliotheek van Dendermonde haar deuren. BOB361 ontwierp voor de stad een multifunctioneel gebouw met veel aandacht voor licht, zicht en landschap.
Op 1 september opende de nieuwe bibliotheek van Dendermonde haar deuren.  BOB361 ontwierp voor de stad een multifunctioneel gebouw met veel aandacht voor licht, zicht en landschap.

De straatgevel, met links de passage naar de Dender.



Een landschappelijk ontwerp

Het nieuwe gebouw, dat naast de bibliotheek ook een sociaal restaurant en een polyvalente zaal herbergt, bevindt zich op een langgerekt perceel tussen de belangrijkste verkeersas van de stad en de groene oever van de Dender. De architecten kozen ervoor om naast het gebouw een passage te creëren tussen de Kerkstraat en het Sas, waardoor de wandelaar een verbinding krijgt tussen het stedelijke en het landschappelijke aspect van de stad. Deze keuze maakt ook dat het gebouw vier “actieve” gevels heeft.

Het nieuwe straatbeeld in de Kerkstraat.


In het gebouw zelf zijn als het ware twee landschappen over elkaar gelegd: enerzijds is er het parkeerplein op het dak, dat de polyvalente zaal en de sociale functies op de verdieping ontsluit. Daaronder heb je het bibliotheeklandschap, een grote golvende ruimte, ingericht met “overkijkbaar” meubilair. Deze twee landschappen worden van elkaar gescheiden door een plooiend betonnen vlak.

    
Links het bibliotheeklandschap, rechts de ingang van het parkeerdak.


Licht en lucht

De grote gebouwdiepte vroeg om een uitgekiend daglichtontwerp. Daarbij werden de plooien van het betonnen dakvlak zo gepositioneerd en gedimensioneerd dat het daglicht, zonder verblinding, overvloedig de ruimte kan binnenstromen. Natuurlijke nachtventilatie werd in het project geïntegreerd om een optimaal zomercomfort te realiseren. Samen met het zaalakoestische ontwerp van het grote bibliotheeklandschap zorgen deze elementen ervoor dat een rustige en levendige binnenruimte ontstaat, die het functioneren van de bibliotheek onopvallend ondersteunt.