Doorzoek volledige site
11 maart 2016 | LIZE EVENS

Net niet: Onthaalsite Duitse Militaire begraafplaats in Hooglede

Illustratie | BC Architects & Studies
Illustratie | BC Architects & Studies
Illustratie | BC Architects & Studies

BC Architects deed in 2014 mee aan de WinVorm-competitie voor een onthaalsite bij de Duitse Militaire begraafplaats in Hooglede. Lama Landscape architects en Gijs Van Vaerenbergh Architecten schoten de hoofdvogel af met hun project Breekbaar Land. (TIP: bezoek ook www.architectuurincompetitie.be). 

Herdenking

Gemeente Hooglede schreef een wedstrijd uit in samenwerking met WinVorm. Dat platform ondersteunt vernieuwende thema’s in ruimtelijke kwaliteit. België telt vier Duitse Militaire begraafplaatsen van de eerste Wereldoorlog, waarvan een in Hooglede. In het kader van de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog in België werd een ontwerpwedstrijd voor de nieuwe onthaalsite uitgeschreven.

 

Stampleem

BC Architects: “Het ontwerp werd geconcipieerd met respect voor het verleden, het heden en de toekomst. Het verleden wordt tastbaar door de verhalen van de Hoogleedse begraafplaats te gebruiken als grondstof voor het gebouw. De aarde van de Westhoek, waarin loopgraven gedolven en veldslagen gevochten werden, wordt binnen dit ontwerp het materiaal van het gebouw.” Het heden manifesteert zich met de stedenbouwkundige en landschappelijke context van de Beverenstraat. Door het ontwerp te inspireren op ruimtelijke kenmerken van de omgeving, integreert BC Architects het ontwerp in een landschap waar dorpsbebouwing overgaat in landelijk gebied. De architectuur in simpele lijnen wordt ondersteund door de kenmerkende stampleemtechniek van BC Architects en een luifelstructuur. Binnen de omwalling in stampleem komt een binnentuin met wilde bloemen, die naargelang de seizoenen mee verandert. Verder komen er nog informatieve teksten op grote stenen.

 

Winnaars

LAMA landscape architects, in samenwerking met Gijs Van Vaerenbergh Architecten, won de wedstrijd met het concept Breekbaar Land. De samenwerking ging uit van een overgangsgebied tussen de parking en de begraafplaats. De randen van de ontvangstsite vervagen geleidelijk naar het landschap van het kerkhof toe. Een speciale vloer die refereert naar het gebroken landschap na WOI wil zo op een subtiele manier het gebroken landschap verbeelden. Nicolas Coeckelberghs van BC Architects: “Ze waren net beter dan wij, dat moet ik gewoon toegeven.”

 

In het kader van Het Architectencongres bouwen  NAV en Architectura.be aan een 'bibliotheek van verloren ontwerpen'. Bedoeling is om de impactvan architectuurcompetities in kaart te brengen. Zo hopen we beleidsmakers, publieke en particuliere opdrachtgevers en andere betrokken partijen te sensibiliseren. Nam u in het verleden deel aan ontwerpwedstrijden? Haalden uw inzendingen het niet of werden ze niet gerealiseerd? Bezorg ons dan hier alle informatie over de kosten die u heeft gemaakt, uw opmerkingen bij de gehanteerde wedstrijdprocedure en uw voorstellen voor een betere aanpak.