Doorzoek volledige site
24 maart 2016 | AARON EERDEKENS

Renovatie Kunst-Wet: metrostation baadt in het licht en is toegankelijker

Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris
Illustratie | Beliris

De renovatie van het veelgebruikte Brusselse metrostation Kunst-Wet is afgerond. Beliris, Brussel Mobiliteit en de MIVB staken samen de handen uit de mouwen om het station te moderniseren. Vandaag genieten de reizigers van een station dat veiliger, aangenamer en beter uitgerust is.

Na 47 jaar dienst kreeg het metrostation Kunst-Wet een grondige renovatiebeurt. Tijdens die vijf jaar durende renovatiewerken bleef het station gewoon in dienst, iets wat niet evident was. Na de afronding van de werken oogt Kunst-Wet modern, strak en open. Het sombere station ontpopt zich tot een heldere en aangename ruimte met een betere geluidsinstallatie, heldere verlichting en nieuwe toiletten. Verder werden er toegangspoorten, een nieuwe signalisatie, banken en vuilnisbakken geïnstalleerd.

 

Verhoogde toegankelijkheid

De volledige inrichting werd herdacht met het oog op de grote reizigersstroom. Kunst-Wet ligt op een kruispunt van vier metrolijnen en biedt nu een vlotte overstap aan de 85.000 reizigers die er dagelijks passeren. In de open ruimtes met glazen balustrades kunnen de reizigers zich nu beter oriënteren. Het station is goed toegankelijk voor iedereen. Dit geldt ook voor mensen die minder mobiel zijn. Dit is te danken aan de vier nieuwe liften, zes ingangen en de trappen en roltrappen die nu van ver duidelijk zichtbaar zijn.

 

Verhoogde veiligheid

Grote structurele verbouwingen optimaliseerden de ruimte en pasten het station aan de huidige veiligheidsvoorschiften aan. Om meer plaats te scheppen voor de reizigers verhuisden de technische lokalen naar een andere locatie. Dankzij verschillende injecties en betonherstellingen werd de waterdichtheid van het station verbeterd. De elektriciteits- en waterleidingen zijn volledig vernieuwd. Een nieuw branddetectiesysteem en nieuwe nooduitgangen verhogen de veiligheid.

 

Nog meer reizigers

De gekozen materialen laten de werken van kunstenaars Jean Rets en Gilbert Decock volledig tot hun recht komen. Aan de ingang van de kunstlaan werden foto's geïnstalleerd van Jeroen De Vlaminck. Er is ook een tijdelijke tentoonstelling van dezelfde fotograaf met foto's van de arbeiders op de werf. Na de afronding van deze grootschalige werken kan het station nog meer reizigers ontvangen. Om dit te bereiken investeerden Beliris en Brussel Mobiliteit respectievelijk 25 en 16 miljoen euro in het project.