Doorzoek volledige site
25 maart 2016 | LIZE EVENS

WZC Florennes van archipelago | ar-te, rust in een historisch park

Illustratie | ar-te
Illustratie | ar-te
Patio bij WZC Florennes Illustratie | ar-te

Het OCMW Florennes bouwt een nieuw WZC van 93 bedden. Het project is uitbreidbaar met 27 bedden en een administratief gebouw. Het geheel situeert zich in een historisch kasteelpark nabij het centrum van Florennes. “We ontwierpen een compact en duurzaam volume dat dankzij de verweving van buitenruimtes en patio’s zorgt voor een groene en rustgevende parkomgeving,” aldus archipelago | ar-te, dat de wedstrijd in samenwerking met archipelago l baev en Arcadis won. 

 

Park

“De bouwvolumes en woonzorgfuncties zijn gericht naar de omgeving. Zo maakt het restaurant met terras een uitnodigend en open gebaar naar het historisch park toe," zegt archipelago | ar-te. "Een publieke esplanade organiseert de overgang tussen woonzorgcentrum en park. Die vormt zowel de toegang tot het woonzorgcentrum als de verbinding van het centrum en het park met de sporthal en het kasteel.”

 

Planopbouw

archipelago | ar-te: “Bij dit project waren er een aantal uitdagingen. Zo was een functionele planopbouw nodig voor een efficiënte werking van het personeel. Verder is er voor de bewoners een uitgekiend evenwicht tussen private en publieke ruimtes. Het gebouw volgt de schaal van de omgeving met een belevingsvolle en duurzame architectuur.”

 

Privacy

archipelago | ar-te: “De publieke en private ruimtebeleving is bij dit project in balans. Het nieuwe publieke plein fungeert als draaischijf tussen centrum, park en WZC. In het gebouw zorgen de groene patio’s voor een privaat karakter. De leesbare organisatie van het bouwprogramma versterkt het thuisgevoel voor de bewoners. De gevellijn en materialen zijn afgestemd op die van de nabije woningen, de sokkel is opgebouwd uit natuursteen uit de streek. Zo past het project qua schaal en textuur in zijn omgeving.”

 

Passief

archipelago | ar-te: “Het WZC presteert als laag-energiegebouw, het administratief gebouw behaalt de passiefhuis standaard. Het gebouw is op vlak van onderhoud, techniek en materiaalgebruik duurzaam en onderhoudsarm. Het gevelmateriaal is streekeigen." De toegepaste technieken passen binnen het duurzaam verhaal van een laag-energie en passiefbouw met onder andere thermische massa, free-cooling en WKK. "Twee patio’s geven licht tot in de kern van het gebouw. Dit brengt niet alleen een besparing op kunstlicht met zich mee, maar zorgt ervoor dat de meest kwetsbare bewoners van de heilzame werking van daglicht kunnen profiteren," laat archipelago | ar-te nog optekenen.