Doorzoek volledige site
28 oktober 2010 | RAF LINMANS

Ecobouwers Opendeur van 6 tot 14 november

Tussen 6 en 14 november organiseert Bond Beter Leefmilieu het evenement Ecobouwers Opendeur. Tijdens deze opendeurdagen kom je alles te weten over bouwen met aandacht voor energiezuinigheid en duurzame materialen. De focus ligt op de bouwheer: waarom kiezen voor energiezuinig of duurzaam bouwen? Hoe begin je er aan? Waar moet je op letten?
Tussen 6 en 14 november organiseert Bond Beter Leefmilieu het evenement Ecobouwers Opendeur. Tijdens deze opendeurdagen kom je alles te weten over bouwen met aandacht voor energiezuinigheid en duurzame materialen. De focus ligt op de bouwheer: waarom kiezen voor energiezuinig of duurzaam bouwen? Hoe begin je er aan? Waar moet je op letten?

Geen verkoopspraatjes maar echte ervaringen
Tijdens de weekends van 6 & 7 en 13 & 14 november kan je gratis binnenkijken in meer dan 100 lage-energiewoningen. Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen, al dan niet samen met hun architect, aannemer of installateur, de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wat mag je verwachten?

Je krijgt in kleine groepjes gedurende een tweetal uur een warm onthaal bij de mensen thuis. Geen vrijblijvend binnen en buiten lopen, maar een gemoedelijke babbel met andere milieubewuste kandidaat (ver)bouwers. Je kan kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad. Wil je een houtskelet in opbouw gaan bekijken of eens binnenpiepen in een volledig afgewerkt passief appartement? Er is altijd wel een interessant bouwproject in jouw buurt dat de deuren openstelt. Wil je meerdere projecten op één dag gaan bezoeken onder professionele begeleiding? Schrijf je dan in voor een van de thematours. 


    


Nieuw

Je kan dit jaar zelf aan de slag tijdens een reeks workshops duurzaam bouwen. Leer tadelakt plaatsen, een strobalen wand opbouwen, lemen, een dak isoleren en luchtdicht afwerken en veel meer. 

Dit jaar stellen op 8, 9 en 10 november ook meer dan 25 tertiaire bedrijfs- en overheidsgebouwen hun deuren open voor een professioneel publiek van CEO’s, CFO’s, gebouwverantwoordelijken, ambtenaren en mandatarissen. Benieuwd hoe een passieve school er uit ziet? Wil je eens een kantoorgebouw met betonkernactivering bezoeken? Of een deskundige uitleg krijgen over nachtventilatie?
Op 6 & 7 november vindt de ecologische bouwbeurs Hout & Groen Wonen plaats in de Waagnatie in Antwerpen. Bond Beter Leefmilieu organiseert in hetzelfde weekend en op 12 & 14 november Ecobouwers Opendeur. Bezoekers van energiezuinige woningen tijdens deze opendeurdagen, krijgen bij inschrijving een gratis toegangscode voor de beurs Hout en Groen Wonen. Tijdens de Internationale Passiefhuisdagen, van 12 tot 14 november, kan je ook in Wallonië en in onze buurlanden passieve bouwprojecten gaan bekijken.

Opgelet: de plaatsen voor de activiteiten van Ecobouwers Opendeur zijn beperkt en inschrijven is verplicht. Aanmelden kan vanaf 19 oktober hier.


Dit evenement wordt ondersteund door: Bostoen, Viessmann, Xella, Wienerberger, Rockwool, beter bouwen & verbouwen en Immoweb, VIBE, Passiefhuis Platform en Leefmilieu Brussel