Doorzoek volledige site
25 maart 2016 | LIZE EVENS

Renovatie Campus Sterre in Gent door Abscis Architecten

Gebouw S5 Illustratie | Inge Claessens
Illustratie | Inge Claessens
Bibliotheek Illustratie | Inge Claessens
Illustratie | Inge Claessens
Restaurant Illustratie | Inge Claessens
Restaurant Illustratie | Inge Claessens
E-bib Illustratie | Inge Claessens
Siteplan Campus Sterre Illustratie | ABSCIS Architecten

Abscis architecten voltooide onlangs de renovatie en herinrichting van Campus Sterre van Universiteit Gent. Het bouwprogramma stelde verschillende eisen, zo kwamen er practica en labo’s, een studentenrestaurant, een bibliotheek, een grote PC-klas en kantoren met raadzaal. De wet op overheidsopdrachten was hier van toepassing.

Betonskelet

S2, S12 en S5 werden onderhanden genomen. S2 bestaat uit een betonskelet met aluminium buitenschrijnwerk. Op de kop is daar invulmetselwerk aan toegevoegd. Dat wordt beschermd door gevelmetselwerk met geglazuurde gevelstenen. Abscis verving het buitenschrijnwerk door onderbroken aluminium-profielen van 1,1 W/m²K beglazing. Om condensatieproblemen te vermijden, krijgt de buitenschil een nieuwe isolatie. Dat zal een aanzienlijke besparing van de stookkosten met zich meebrengen.

 

Laboratorium

Gebouw S12 onderging gedeeltelijke renovatiewerken. Labolokalen kregen een opfrissing. Los meubilair, vloeren, wanden en technieken kregen een vervanging. De gevel van S12 krijgt op termijn ook een renovatie.

Centraal gelegen is S5, het gebouw is eenvoudig te bereiken via de interne ontsluitingsweg. Die ligging maakt het geschikt voor gedeelde functies. Het studentenrestaurant kreeg een plaats op de benedenverdieping. Op hogere verdiepingen zijn de bibliotheek, PC-lokalen en vergaderzalen terug te vinden. Het volledig gebouw wordt gestript tot een ruwbouw en heringericht naar de huidige eisen met betrekking tot brandveiligheid en energieprestatie.

 

Sanwichpanelen

De inplanting van de functies is aangepast aan het draagvermogen van de vloer. In het restaurant komt een nieuwe tussenvloer, die staat met een stalen trap in verbinding met de benedenverdieping. Het volume van S5 blijft ongewijzigd, de gevelopeningen worden echter voorzien van nieuwe sandwichpanelen en ruime glaspartijen. De ritmiek van de oorspronkelijke gevelopeningen blijft behouden, waardoor de ontwerplogica van de site bewaard blijft.