Doorzoek volledige site
25 maart 2016 | LIZE EVENS

Gemeenschapscentrum de Wiek in Zele

Illustratie | Thomas de Bruyne
Illustratie | Steven Massart
Opvallend raam van de foyer in de voorgevel Illustratie | ABSCIS Architecten
Illustratie | Steven Massart
Theaterzaal Illustratie | Thomas de Bruyne
De trap betrokken op de buitenruimte Illustratie | Thomas de Bruyne
Foyer Illustratie | Thomas de Bruyne
Doorsnede G.C. De Wiek Illustratie | ABSCIS Architecten

De Zandberg in Zele kreeg in 2014 gemeenschapscentrum De Wiek. Het programma bestaat uit een theaterzaal, administratieve ruimten, ruimte voor artiesten en bijhorende faciliteiten. Abscis Architecten won het ontwerp voor deze nieuwbouw.

Zandbergplein

Het gemeenschapscentrum kadert in de ontwikkeling van het zandbergplein en het aangrenzende binnengebied. Het neemt een prominente plaats in op het zandbergplein, op de grens tussen een belangrijke verkeersas en het verkeersluwe centrum van Zele. Het gebouw gaat volgens Abscis met zijn extravert karakter een actieve dialoog met de omgeving aan.

 

Circulatie

Abscis: “Het programma vroeg een theaterzaal met een vaste tribune voor 400 personen en bijbehorende functies. Kantoorruimte voor de diensten cultuur en sport en een tentoonstellingsruimte. De verschillende functies van het gemeenschapscentrum zijn op logische wijze geordend langs een zichtbaar circulatiepatroon.” De gangen en trappen betrok Abscis op de buitenruimte, die zorgen voor een aaneengeschakelde ruimtelijke ervaring binnen het gebouw. Dat vormt op zijn beurt voor een tentoostellingsparcours. De foyer kijkt uit op het zandbergplein via een opvallend raam in de voorgevel.

 

Opbouw

De theaterzaal ligt met zijn rug naar het zandbergplein toe. De foyer bevindt zich onder het hoge gedeelte van de tribune en vloeit over naar de publieke ruimte op het Zangbergplein. In de vrijstaande volumes onder de uitkragende tribune bevinden zich een bar, de ticketbox, vestiaire, EHBO en toiletten. De verdieping is bereikbaar via een luie trap vanuit de foyer of met de lift. Hier bevinden zich de administratieve functies die uitkijken op de parking.

 

Toegankelijkheid

Op de benedenverdieping van de theaterzaal is een zone met uitneembare stoelen gereserveerd voor acht rolstoelen. Het podium ligt op maaiveldniveau, een lift is niet nodig voor aan- en afvoer van decorstukken. De opslagruimte is toegankelijk vanaf het parkeerterrein aan de achterzijde van het gebouw. Vrachtwagens kunnen er zich opstellen zonder het overige verkeer op de parking te hinderen.