Doorzoek volledige site
25 maart 2016 | LIZE EVENS

Opfrissing Belfiuskantoor door Abscis Architecten

Illustratie | Inge Claessens
Illustratie | Inge Claessens
Illustratie | Inge Claessens
Achtergevel Illustratie | Inge Claessens
Illustratie | Inge Claessens
Illustratie | Inge Claessens

Het Belfiuskantoor van Sint-Denijs-Westrem kwam bij Abscis Architecten aankloppen voor de opfrissing van hun gebouw. Het logge volume springt nu in het oog dankzij de opvallende panelen en uitgesproken raamopeningen.

 

Dominant dak

Het regionale Belfiuskantoor dateerde uit 1988 en straalde weinig identiteit uit. De uitbouw was gedateerd en beantwoordde niet meer aan de huidige comforteisen. Het uitgesproken dakvolume domineerde het gebouw. De basis was echter in goede staat, Abscis besloot die te behouden. Het volume is vereenvoudigd en visueel herdacht. De gelijkvloerse uitbouw is afgebroken en de vorm werd tot een geheel herleid. Een voorzetconstructie werkt het dominante dakvolume weg. Abscis verkreeg zo een zuivere en eenvoudige vorm.

 

Eigen identiteit

De ramen bleven op hun plaats maar kregen trechtervormige elementen, zo worden ze visueel naar het tweede vlak gebracht. “De vorm, kleur en materiaal zuigen licht binnen in het gebouw. Het licht weerkaatst op de witte glanzende aluminiumpanelen.” zegt Abscis. De voorzetconstructie is bekleed met ruwe donkergrijze vezelbetonpanelen, die passen bij de stedelijke omgeving. Het geheel krijgt zo een robuust uitzicht dat contrasteert met de trechtervormige daglichtopeningen.