Doorzoek volledige site
29 maart 2016 | LIZE EVENS

Herbestemming Theresianenklooster tot woningen

Illustratie | Indeed
Omgevingsplan Illustratie | ABSCIS Architecten
Illustratie | Indeed
Illustratie | Indeed
Illustratie | Indeed
Illustratie | Indeed

De werken aan de herbestemming van het Theresianenklooster in Aalst gaan binnenkort van start. Cordeel NV ontwikkelt het kloostergebouw tot meergezinswoningen en richt de voormalige kapel in tot polyvalente zaal. Abscis Architecten uit Gent verzorgde de studie en het ontwerp.

Historisch

Op de site van het voormalige Theresianenklooster komen in het klooster veertien appartementen. In de tuin komen drie woonblokken met twintig wooneenheden en twee appartementsblokken met negen wooneenheden. Tot slot komt er ook nog een ondergrondse parkeergarage en omgevingsaanleg. Abscis: “De site in het stadscentrum van Aalst is samengesteld uit een combinatie van waardevolle- en minder waardevolle gebouwen. Die geven uit op een gesloten kloostertuin middenin de historische stadskern.”

 

Polyvalente kapel

In het ontwerp tracht Abscis de site te herbestemmen en een opwaardering te geven, zonder de ruimtelijke kwaliteit en sfeer van de bestaande parktuin uit het oog te verliezen. In het woonproject komt plaats voor verschillende gezinstypes. Met de kapel als polyvalente ruimte behoudt de site een publiek karakter

 

Kroonlijsten

Met het ontwerp wil Abscis een ruimtelijke en architecturale kwaliteit aan een leefbaar woonproject geven. De ligging in de binnenstad geeft een bijzondere stedenbouwkundige en historische context aan de site. Aan de straatzijde vormen nieuwbouw meergezinswoningen een geheel met de bestaande bebouwing. “We nemen het spel van kroonlijsten over van de aanpalende woningen om zo het verhakkelde straatbeeld te harmoniseren,” laat Abscis optekenen. “De ingang van de kloostertuin zorgt voor licht en ruimte in de nauwe straat.”

 

Ingetogen

Abscis houdt rekening met het bestaande karakter van de site bij de herbestemming van het kloostercomplex tot woningen. De gevel krijgt strakke verticale openingen. Terugspringende raamopeningen geven schaduw aan de raamvlakken en zorgen voor ingetogenheid. De karaktervolle baksteen krijgt een detaillering met een betonnen plint.

 

Gemeenschappelijke parktuin

De inplanting van de gebouwen gebeurt volgens een logisch en geïntegreerd concept. De nieuwe volumes komen parallel met de tuinmuren te staan. “Op deze manier gaat het bestaande kloostervolume in dialoog met de nieuwe gebouwen zonder de relatie met de oude ommuring te verliezen. Interessante tussenruimtes en boeiende perspectieven komen tot stand in het park. De tuinmuur blijft over de hele site zichtbaar. Hierdoor blijft het karakter bewaard en wordt de nieuwe bebouwing sterk in de bestaande omgeving geënt.”

De ondergrondse parking is toegankelijk vanaf een helling die aansluit op de Louis D’haeseleerstraat, auto’s blijven zo van de site geweerd. De parktuin met speeltuin, boomgaard, bloementuin en fietsenstallingen geven een unieke woonkwaliteit aan dit project binnen de stadskern.