Doorzoek volledige site
06 april 2016

Woonzorgcomplex Eltheto belichaamt verfrissende visie op ontwerp in harmonie met de natuur

Illustratie | 2by4 architects
Illustratie | 2by4 architects
Illustratie | 2by4 architects
Illustratie | 2by4 architects
Illustratie | 2by4-architects
Illustratie | 2by4 architects
Illustratie | 2by4 architects
Illustratie | 2by4 architects

Het woonzorgcomplex Eltheto, ontworpen door 2by4-architects, staat voor een progressief en modern woonmodel voor oudere personen. Deze ontwikkeling in het Nederlandse stadje Rijssen bestaat uit vier woonblokken, opgebouwd rond diverse met elkaar verbonden groenruimten die sociale interactie bevorderen en zich lenen voor activiteiten zoals gemeenschappelijk tuinieren, spelletjes of gewoon ontspannen genieten van de vele bomen en bloeiende planten.

Met dit ontwerp wilde 2by4-architects niet alleen een gemeenschapsgevoel creëren en de nabijheid van groen benadrukken, maar er werd ook gestreefd naar een expressieve moderne architectuur met een sterke identiteit en een warme, natuurlijke afwerking. Met dat doel in gedachten stelden de architecten aanvankelijk een buitenafwerking voor in gladde witte pleisterkalk, gecombineerd met een bekleding in natuurhout. De architecten wilden niet alleen hout gebruiken om een opvallend contrast te verkrijgen, maar voelden zich ook aangesproken door de natuurlijke uitstraling en de duurzame eigenschappen van dit materiaal. Helaas moeten hoge kosten worden gemaakt om een buitenafwerking in hout te onderhouden en te voorkomen dat ze grijs wordt. Daarom kregen de architecten van de klant - een woningcorporatie en zorginstelling - de opdracht een alternatief te zoeken dat op hout gelijkt.

 

Natuurlijke verwering

De plaatmaterialen van de ROCKPANEL Group, die op duurzame wijze gemaakt worden van sterke natuurlijke basaltsteen, waren een intrigerende optie. Het ontwerpteam opteerde uiteindelijk voor onafgewerkte ROCKPANEL Natural, een plaat die onderhevig is aan natuurlijke verwering en van uiterlijk verandert onder invloed van het klimaat. Bij hun installatie hadden de platen een groene kleur, die na blootstelling aan zon en regen in warm, donker bruin veranderde. De kenmerken van de vulkanische basaltsteen die in deze plaatmaterialen is verwerkt, bieden een afwerking met een rijke textuur en een uitstekende weerstand tegen weer en wind. Op die manier wordt op frisse en vernieuwende wijze de look van echt hout bereikt.

 

Houtlook zonder houtprint

Projectarchitect Remko Remijnse legt uit dat de klanten aanvankelijk verrast waren door de idee dat met deze panelen een houtlook kan worden bereikt zonder enige vorm van houtprint te gebruiken. Het is dan ook het eerste project in Nederland waarvoor de platen op deze manier zouden worden aangewend. De klanten en architecten waren echter geweldig onder de indruk van het natuurlijk ogende resultaat. "Duurzaam met de uitstraling van echt hout: we hadden ons alternatief gevonden!", besluit Remijnse.