Doorzoek volledige site
28 april 2016

MVRDV vervangt traditionele gevel Chanelwinkel door glazen stenen sterker dan beton

Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

MVRDV heeft een baanbrekende glastechnologie gebruikt om de stenen gevel van een Amsterdams stadshuisje te vervangen met een transparante replica. Die past beter bij de nieuwe functie van het huis als Chanel winkel. De gevel is door het Rotterdamse architectenbureau omschreven als de eerste in zijn soort. De innovatieve gevel van het Amsterdamse kristallen huis gebruikt glazen stenen, raamkaders en architraven om de traditionele architecturale stijl van de stad opnieuw op te roepen.

De glazen stenen worden op hun plaats gehouden met een krachtige, transparante lijm. Volgens MVRDV is de constructie op verschillende gebieden sterker en beter dan die van beton, wat tijdens het testproces ook werd bewezen.

 

Heropleving van lokaal karakter

Richting de bovenste verdiepingen gaan de glazen elementen over in de originele terracotta stenen om de illusie te creëren dat de muur oplost. De architecten zijn er van overtuigd dat de technologie een oplossing biedt voor het verlies van lokaal karakter in stadscentra over de hele wereld. Vele daarvan worden momenteel gedomineerd door eenvoudige glazen winkelgevels.

“We zeiden tegen de klant, laten we wat wordt afgebroken terugbrengen, maar het ook verder ontwikkelen,” zegt Winy Maas, één van de drie medeoprichters van MVRDV. “Kristallen huizen maken ruimte voor een opmerkelijk paradepaardje als winkel, ze respecteren de structuur van de omgeving en brengen een poëtische innovatie in een glazen constructie. Het zorgt ervoor dat globale merken kunnen worden gecombineerd met het overweldigende verlangen naar transparantie met het lokale karakter, en moderniteit met erfgoed. Daarom kan het in alle historische centra worden toegepast.”

 

Nooit eerder geprobeerd

De nieuwe thuis van de Chanel boetiek is gelegen in de PC Hooftstraat, een voormalige residentiële straat die een trekpleister is geworden voor luxemodemerken als Prada, Dior en Rolex. Veel van de gebouwen in deze straat hebben elementen van hun originele architectuur verloren. MVRDV wilde niet hetzelfde doen, maar het idee van het bureau om de originele gevel in glas te recreëren was nog nooit geprobeerd.

Na het ontwikkelen van het concept werkte de studio samen met enkele specialisten om de technologie te ontwikkelen om dit concept te realiseren. Onderzoekers van de Technologische Universiteit Delft werkten samen met ingenieursbedrijf ABT en aannemer Wessels Zeist om structurele oplossingen en fabricatietechnieken te testen.

 

Laboratorium versus bouwwerf

Een team van Poesia glasmakers uit Venetië maakte de volledig glazen stenen. Het Duitse bedrijf Delo Industrial Adhesives zorgde voor de krachtige lijm. Hoogtechnologische lasers en UV-lampen van laboratoriumkwaliteit waren benodigd in het fabricatieproces. Omdat zijn lage transparantie nuttig was tijdens het gelijkmaken van de stenen, werd er ook melk gebruikt.

“Zes tot tien experts werkten een volledig jaar lang iedere dag op een plaats die meer weg had van een laboratorium dan een bouwwerf,” zei MVRDV in een reactie. Het bureau ziet de kristallen huizen als een beginpunt voor het hertekenen van de toekomst in glasconstructie. Een van de grootste voordelen is dat het materiaal volledig recycleerbaar is. Tijdens de installatie werden verschillende imperfecte stenen gesmolten en opnieuw vormgegeven. In de toekomst kan in principe de hele gevel worden hervormd.

 

MVRDV

MVRDV werd in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. De studio gebruikt vaak grote hoeveelheden glas in zijn gebouwen. Voorbeelden hiervan zijn een piramidevormige bibliotheek en een hotel in een reusachtige serre. Het team experimenteerde ook met het materiaal voor zijn glazen boerderij en kantoorgebouw in Schijndel, dat platte glazen oppervlakken combineert met de vorm van een schuur.

GERELATEERDE DOSSIERS