Doorzoek volledige site
09 mei 2016

Maak kennis met de eerste Systimber-projecten tijdens Open Wervendag

De Open Wervendag 2016 pakt dit jaar uit met een primeur van formaat: de eerste twee Systimber-werven worden opengesteld voor het grote publiek op 22 mei.  Daarmee maakt Systimber, het nieuwe houtbouwsysteem Made In Belgium, officieel zijn intrede in het Belgische bouwlandschap. 

Systimber werd eind 2015 op de Hout en Habitat-beurs in Antwerpen voor de eerste keer voorgesteld aan pers, architecten en vaklui. Sindsdien is het systeem reeds diverse malen in de prijzen gevallen (De Houten Kop op Hout en Habitat en de Architectenprijs op Bouwinnovatie Hasselt), en zijn verscheidene bouwprojecten die van de Systimber-technologie gebruik maken, van start gegaan. Twee daarvan worden op 22 mei opengesteld voor het grote publiek.

 

Snelheid en eenvoud

Het eerste woonhuis van Systimber werd neergeplant in het West-Vlaamse dorpje Hulste (Harelbeke). Algemeen aannemer Francis Soete (Klassis) zag er geen graten in om als eerste met Systimber aan de slag te gaan, en zette er in welgeteld zeven dagen de ruwbouw neer van een rijhuis waarin voor een totale bewoonbare oppervlakte van 175 m² niet minder dan 450 m² Systimber-hout werd verwerkt.

Op de vraag waarom hij voor dit project voor Systimber heeft gekozen, verwijst Soete naar de snelheid van opbouw alsook naar de eenvoud in afwerking. “Systimber-balken worden immers aangeleverd in een mooie zichtkwaliteit en worden standaard van een witte primer voorzien, waardoor de ruwbouw aan de binnenzijde geen verdere afwerking meer behoeft. Op die manier worden de bouwkosten en dus ook de verkoopprijs laag gehouden.” 

 

Ideaal voor op- en aanbouw

Dat Systimber niet enkel voor nieuwbouw geschikt is, bewijst aannemer Bert Van Ginkel (Bertbouw) uit Hoogstraten, waar momenteel een volledige bovenverdieping met groendak op een bestaande woning wordt opgetrokken.  Van de 150 m² tellende bovenbouw worden zowel de buiten- en binnenwanden alsook het dak uit Systimber-materiaal vervaardigd, en verder afgewerkt met ecologische houtwolisolatie.

Naast praktische overwegingen werd hier voor Systimber gekozen omwille van de esthetiek én omdat Van Ginkel een grote voorstander is van het typerende aangename binnenklimaat van dampopen bouwen. De woning wordt een uithangbord voor Systimber in de regio, waar Van Ginkel het bouwsysteem verder wil uitdragen. Ook deze woning zal op de Open Wervendag voor het publiek worden opengesteld.

 

Houtschakelbouw

Met de werven in Hulste en in Hoogstraten introduceert België als eerste Europees land de houtschakelbouw. Deze bouwwijze bestaat erin dat massieve houten balken verticaal aan elkaar worden geschakeld met speciale bouten, ook wel afstandshouders genoemd. De afstandshouders bewaren een uitzettingsvoeg tussen de balken, waardoor de natuurlijke zettingen van het hout kunnen worden opgevangen. De flexibele epdm-dichting die in de uitzettingsvoeg zit verwerkt, zorgt ervoor dat de samengeschakelde vloeren, wanden of daken onder alle omstandigheden luchtdicht blijven. Op deze manier laat de houtschakelbouwtechnologie toe om zeer snel een luchtdichte en vormvaste ruwbouw op te trekken, wat voor de houtbouw een grote stap voorwaarts betekent. 

 

Baksteen in hout

Aangezien Systimber-balken op de werf worden samengeschakeld, biedt het systeem een hoge mate van flexibiliteit en leent het zich voor nagenoeg elk architectenplan. Systimber wordt dan ook omschreven als de baksteen van hout. De werkwijze is eenvoudig: het architectenplan gaat naar de ingenieur die het omzet in een Systimber-uitvoeringsplan en daarbij de nodige stabiliteitsberekeningen maakt. Op basis van dit uitvoeringsplan worden stuklijsten opgesteld met gedetailleerde informatie over het aantal balken en hun afmetingen. Deze stuklijsten worden ingevoerd in de CNC-machine, die vervolgens de gehele ruwbouw, balk per balk, op maat versnijdt. Daarna gaan de balken rechtstreeks naar de werf, waar ze onmiddellijk kunnen worden samengeschakeld.  Al een week later kan de ruwbouw voor een middelgrote woning klaar zijn.

 

Wie het kleine niet eert…

"Ook voor kleinere projecten is Systimber een ideaal bouwsysteem," klinkt het. Een bureau in de tuin, een poolhouse of een zomerverblijf kan met een eenvoudig plan in een oogwenk worden samengeschakeld. Het massieve hout biedt een hoog zomercomfort, terwijl de luchtdichte constructie zich ’s winters met een eenvoudige pelletkachel snel laat opwarmen. Met houtschakelbouw kunnen ook kleinere projecten snel worden gemonteerd, blijven ze betaalbaar en krijgen ze een unieke natuurlijke uitstraling.

 

Open Wervendag

De eerste Systimberprojecten worden voor het grote publiek opengesteld op de Open Wervendag van 22 mei 2016. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.openwervendag.be voor meer informatie, of kunnen contact opnemen met karel.vervaet@systimber.com, tel 0475 57 47 09.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS