Doorzoek volledige site
02 november 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

RDBM wint I2C-award met ontwerp voor OCMW-rusthuis van Mortsel

Enkele weken geleden won bureau RDBM de zorginnovatiewedstrijd I2C voor het ontwerp van een OCMW-rusthuis in Mortsel dat het zelf typeert als duurzaam bouwen met de voeten op de grond. Interactie met de omgeving vormde één van de belangrijkste uitgangspunten.

Enkele weken geleden won bureau RDBM de zorginnovatiewedstrijd I2C voor het ontwerp van een OCMW-rusthuis in Mortsel dat het zelf typeert als duurzaam bouwen met de voeten op de grond. Interactie met de omgeving vormde één van de belangrijkste uitgangspunten.

Vorige maand werd voor de derde keer de zorginnovatieprijs I2C uitgereikt op de beurs Health-Care in Brussels Expo. Nieuw dit jaar was dat de kandidaten in drie verschillende categorieën konden meedingen naar een prijs: I2C Industry voor de bedrijfswereld, I2C Tools voor concrete hulpmiddelen en I2C Concept voor algemene concepten. In deze categorie deden vooral architectenbureraus mee en het was RDBM Architecten & Adviseurs dat de prijs van de vakjury wegkaapte in deze categorie.

 


Na de uitreiking van de I2C-award gaf Jorden Goossenaerts voor de camera van Vlaamsearchitectuur.be meer uitleg over het bekroonde ontwerp.

Geen toeters en bellen

In opdracht van het OCMW van Mortsel won RDBM de ontwerpwedstrijd met een concept dat het zelf omschrijft als duurzaam bouwen met de voeten op de grond. “Wij wilden geen toeters en bellen wat tools betreft, maar wilden een gebouw dat lang zou kunnen dienen voor verschillende doeleinden én dat ervoor zorgt dat er daadwerkelijke interactie mogelijk is met de onmiddellijke omgeving”, vertelt  Jorden Goossenaerts. Voor het ontwerp werkte RDBM nauw samen met de ingenieursbureaus CES en Van Ransbeeck.



 

Om te komen tot een duurzaam project dat een evenwicht zoekt tussen people (maatschappelijk belang), planet (ecologisch belang) en profit (economisch belang) stelde RDBM een modulair concept voor dat andere invullingen in de toekomst niet hypothekeert en dat kruisbestuiving mogelijk maakt met de buurt.

Veranderende behoeftes

Door de centrale positionering van alle dagzalen – met inpandige terrassen – en de mogelijke koppeling ervan onderling, wordt het mogelijk de leefgroepwerking te variëren naargelang de veranderende behoeftes. In het concept met gangen die een lus vormen willen de ontwerpers de neiging van dementerenden om te gaan ‘ronddolen’ integreren in plaats van dit tegen te gaan. Dit principe wordt ook toegepast in de twee patio’s, twee groene kamers die samen 750 m² beslaan. Deze laten licht en lucht binnendringen in het woonzorgcomplex dat zich in een park bevindt en zo een aantrekking kan hebben op de nabij gelegen wijk. Om dat te stimuleren wil RDBM ook een groene, autoluwe speelstraat aanleggen, gemarkeerd door een bomenrij.

RDBM is behalve in de zorgsector ook erg actief in de scholenbouw. Voor het ontwerp van de KASKA-school in Antwerpen stootte RDBM door naar de shortlist van de IPB Challenge. Die prijzen worden bekendgemaakt op 24 november.