Doorzoek volledige site
23 juni 2016 | AARON EERDEKENS

Vesalius Leuven combineert studentenkamers, appartementen en commerciële panden

Aan het knooppunt van de Vesaliusstraat, de Tiensestraat en de Brabanconnestraat in Leuven legt bouwbedrijf Houben NV momenteel de laatste hand aan Project Vesalius. Het gebouw, ontworpen door Jaspers-Eyers, is een mix van nieuwbouw en renovatie en omvat onder meer een grote aula voor de KULeuven, twee cinemazalen, commerciële panden, studentenkamers en appartementen. De oplevering is gepland voor het bouwverlof van dit jaar.

Ondergronds zijn er drie verdiepingen. In het rechtergedeelte bevindt zich de parking, in het voorste gedeelte liggen een grote aula voor de KUL, twee filmzalen, de kantoorruimtes van de filmvereniging Fonk en een ruime inkomhal en foyer. Op het gelijkvloers bevinden zich winkelruimtes en andere commerciële panden die nog willekeurig kunnen worden ingedeeld door de koper. Op de verdiepingen boven de winkelruimtes komen 60 studentenkamers en 68 appartementen, die in oppervlakte variëren van 40 tot 170m².

De appartementen zijn bestemd voor privé-eigenaars. De studentenkamers, de aula, de foyer, de filmzalen en de kantoorruimtes van Fonk worden beheerd door de KUL. In één van de commerciële ruimtes wordt er een Spar supermarkt ondergebracht, in het verlengde van de Tiensestraat. De oude historische panden aan de Tiensestraat moesten gepreserveerd worden. Ze werden gerestaureerd en doen nu dienst als de nieuwe appartementen.

 

Cirkelvormig auditorium

Het gedeelte waarin de KUL zal huishouden, is bovengronds niet zichtbaar. Het cirkelvormige auditorium biedt plaats aan 740 personen en zal vooral gebruikt worden voor lezingen, gastcolleges en andere speciale aangelegenheden. De cinemazalen beschikken over een capaciteit van 70 en 150 personen. KUL is de eigenaar van deze zalen, filmvereniging Fonk zal ze uitbaten. De focus zal er vooral liggen op het vertonen van alternatieve films. De grote inkomhal en de luxueuze foyer kunnen tevens dienst doen als receptieruimte. Bij de trap om de bovenverdieping te bereiken, komt naar alle waarschijnlijkheid een cinemacafé.

 

Korte uitvoeringstermijn probleemloos gehaald

In september 2014 startten de werken met het boren van palen. In januari 2015 begon Houben aan de grondwerken. Door de ligging van het gebouw en de grote hoeveelheden grond die moest worden weggevoerd, zorgde dat voor een aantal logistieke problemen. Desondanks was het niet nodig om van het tijdschema af te wijken. Na de grondwerken was het de beurt aan de betonwerken, die allen tegelijkertijd werden uitgevoerd.

Omdat de parking uit kleinere bouwlagen bestaat, verliepen die werken vlotter dan bijvoorbeeld die aan de foyer en de aula, die van een veel grotere omvang waren. Ook de werken aan de woontorens werden gelijktijdig gestart. De uitvoeringstermijn hiervoor is vrij kort, maar de oplevering volgt zoals gepland samen met het bouwverlof van dit jaar. De ruwbouw is op dit moment afgerond, momenteel wordt er gewerkt aan de afwerking van de binnenkant van het gebouw.

 

Speciale elementen

Eén van de specialere elementen van het gebouw is dat de cinemazalen zijn gebouwd volgens het box-in-box principe en dat ze hierdoor akoestisch verend zijn.  Niet hoorbaar voor buren ernaast daardoor. Dit wil zeggen dat de wanden zijn uitgerust met speciale stalen veren met rubberblokken op die er voor zorgen dat de zaal door trillingen van het geluid van de film kan bewegen. Eerst werd de buitenschil gebouwd, daarna de vering geïnstalleerd en vervolgens kwam de vloer, de wanden en het plafond.

Ook de gevel springt in het oog. Die bestaat niet uit het traditionele metselwerk, maar uit keramische platen die met haken worden ingehangen en die in feite vloertegels zijn. Het gaat hier om een puur esthetische keuze van de architect. De keramische gevel is vlak, maar heeft de warmte van stenen materiaal en blinkt niet zoals metaal dat doet. Ook de andere elementen van de appartementen zijn eerder modern en strak. Door de benodigde brandweertoegang in het midden boven de aula, is er geopteerd voor een omkeerdak.

 

De grootste uitdagingen

De grootste uitdaging van het gebouw, was de constructie van de grote cirkelvormige aula. Om alles proper en vatbaar voor oplevering te maken, werden de tien meter hoge wanden in één keer gemaakt en geplaatst. De uitvoering hiervan heeft veel engineering gekost. Een van de grotere moeilijkheden die hierbij aan te pas kwamen, was de mobiele kraan in de Vesaliusstraat tijdens het paasweekend van 2015. De wanden van de aula worden niet bepleisterd, waardoor het beton zichtbaar blijft.