Doorzoek volledige site
12 mei 2016 | KEVIN MOENS

Lins Tower: multifunctionele landmark van Veelaert Architecten

Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten
Illustratie | Veelaert Architecten

Op de voormalige Renault-site, gelegen aan de Tunnelplaats en omgeven door de drukke verkeersassen, Italiëlei, Ankerrui, Koeikensgracht en de verbinding met de Linkeroever, vinden we de Lins Tower terug, naar een ontwerp van Veelaert Architecten. Residentie Lins Tower omvat 74 appartementen, 288 studentenkamers en commerciële ruimtes. 

Waar vroeger de oude Renault-garage gevestigd was (vlak bij de ingang van de Waaslandtunnel) rijst de Lins Tower op, genoemd naar de stichter van de garage. Deze woontoren met zijn dertien bouwlagen siert de poort naar Linkeroever, inclusief commerciële plint en ondergrondse parkeergarage. Vier verdiepingen huisvesten studenten. Studio’s en appartementen domineren de bouwlagen daarboven.

“In de plint is er ruimte voor kleinschalige commerciële functies rond een groene patio. Daarboven zijn er 4 bouwlagen voor studentenhuisvesting met per niveau ruime en zonnige gemeenschapsruimtes, die uitkijken over de Tunnelplaats,” klinkt het bij Veelaert Architecten. Opdrachtgever van dienst was Land Invest Group, Optima Global Estate neemt de verkoop voor zijn rekening.

 

Modulaire verdeling

Vanaf de 5e verdieping vinden we diverse types van appartementen terug. De modulaire verdeling zorgt ervoor dat het duurzame gebouw in de toekomst flexibel en aanpasbaar blijft (1 module = studentenkamer, 2 modules = studio, 3 à 4 modules = appartement).

De groene gevel en daken, met intensieve begroeiing, zorgen voor een ruime water buffering en extra thermische en akoestische isolatie.

 

Herkenbare plek

“Het bestaande westelijke kopgebouw in art-decostijl blijft bestaan en vormt de aanzet voor de gelaagdheid - stedelijke plint, kroonlijst en dakvolume - van de nieuwbouw,” legt Veelaert Architecten uit. “De noodzaak om een herkenbare plek te creëren, resulteerde in een hoger volume aan de zijde van de Italiëlei.”

 

Groene centrale ruimte

Het bouwblok werd naar de Noorse zeemanskerk toe afgeschuind en geeft daardoor ruimte aan de kerktoren en het achterliggende stadsplein. Tussen de twee bouwvolumes werd het groene centrale gedeelte verlaagd en open gewerkt. Deze zone sluit aan op het stedelijk groen van de nieuw aan te leggen Tunnelplaats. De gevels zijn uitgevoerd in een geglazuurde witte gevelsteen. De bronskleurige ramen zijn dieper geplaatst zodat de gevel meer warmte en expressie uitstraalt.