Doorzoek volledige site
25 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Net niet: Oude Dokken Gent (DDS & Partners Architects en VIVA Architecture)

Illustratie | DDS & Partners Architects
Illustratie | DDS & Partners Architects
Illustratie | DDS & Partners Architects
Illustratie | DDS & Partners Architects

DDS & Partners Architects deed in 2014 in samenwerking met VIVA Architecture mee aan een wedstrijd voor de omvorming van een aantal oude dokken in Gent tot een nieuwe woonwijk. De overwinning ging uiteindelijk naar 360 architecten en BULK architecten.

Naam, gemeente en opdrachtgever van het project?

Acasa, Urbanlink en Sogent schreven in 2014 de wedstrijd uit voor het omvormen van een aantal oude dokken in Gent.

 

Korte omschrijving van de opdracht?

Stad Gent wilde één van zijn oudste havendokken omvormen tot een nieuwe woonwijk met een 150-tal woningen langs de waterkant. Het project moest worden uitgerust met commerciële, bureau- en recreatieruimtes en openbare diensten. Het project wordt in het noorden begrensd door het Handelsdokcenter, ten zuiden door Dok Zuid, ten westen door het Stapelplein en ten oosten door het Handelsdok.

 

Wat zijn volgens u de sterke punten van uw ontwerp?

DDS & Partners Architects: "Het project treedt in dialoog met zowel het historisch stadscentrum als met de dokken. Langs de stadsboulevard en de waterkant vormen twee parallelle woningrijen nieuwe gevelfronten met een uitgesproken stedelijk karakter. Ze eindigen in een torengebouw. De woningen beschikken over kalme en zonnige private tuinen en terrassen aan de binnenkant van het bouwblok."

"Het bouwblok wordt opgesplitst aan de hand van drie doorgangen. Bovendien vormt het bouwblok een doorwaadbare ruimte met zicht en perspectieven op het water. De architecturale compositie verzekert een duidelijk onderscheid tussen private en publieke ruimtes. De verticale uitwerking van het torengebouw zorgt voor een uiterst licht karakter. Ondanks hun verschillende benadering vormen de torens en de laagbouw een stedenbouwkundig en architecturaal geheel dat subtiel maar duidelijk refereert naar de historische context van de site, met name naar de maritieme stapelhuizen."

"Het project herbergt bovendien verschillende semipublieke en publieke functies. Een aantal voorbeelden hiervan zijn een bar, een park, daktuinen, een speeltuin, een ruimte voor familiebijeenkomsten, rustruimtes en een voetgangersbrug naar de overzijde van het dok."

 

Welk bureau haalde de opdracht uiteindelijk binnen?

360 architecten en BULK architecten.

 

Evaluatie van het behaalde resultaat?

DDS & Partners Architects: "Uit het juryverslag blijkt dat de de geleding van de bouwblokken werd geapprecieerd. Die geleding vertaalt zich in een lichte en diverse architectuur die een gevarieerd en organisch beeld oplevert. De verticale geleding geeft de toren een erg licht karakter."

"De jury benadrukte ook het mooie evenwicht tussen publieke en private ruimtes, die harmonisch samengaan maar toch duidelijk en logisch gescheiden worden. Elke woning krijgt hierbij een eigen buitenruimte. Het ontwerp voorziet in een grote diversiteit aan typologieën met een aantrekkelijke architecturale vormgeving. De duidelijk opgeladen en gevarieerde gevels drukken deze typologische mix perfect uit."

"Zowel aan de waterzijde als langs de stadsboulevard wordt een aangepaste stedelijke architectuur gerealiseerd. De torens en de laagbouw vormen een stedenbouwkundig en architecturaal samenhangend geheel. Daarbij passen de voorgestelde volumes in de stedenbouwkundige context van historische pakhuizen."

"Voor de jury betekende het doordachte streven naar laagenergiebouw een ander belangrijke meerwaarde van het ontwerp. Enkele passieve maatregelen die we daarin voorstelden waren compactheid, isolatie, optimalisatie van zonnewinsten en warmteverliezen, luchtdichtheid en aandacht voor bouwknopen. Door die toepassingen kan een K-peil van circa K18 worden behaald."

 

GERELATEERDE DOSSIERS