Doorzoek volledige site
26 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Woontoren project Nieuw Zuid gaat naar Biennale Architettura Venetië

Illustratie | Brut
Illustratie | Brut
Illustratie | Brut
Illustratie | Brut
Illustratie | Brut
Illustratie | Brut
Illustratie | Brut

Architectenbureau CF Moller stelt momenteel vijf modellen van zijn projecten voor in het Deense paviljoen op de Biennale Architettura in Venetië. Eén van deze projecten is de gemengde residentiële hoogbouw met sociale invalshoek in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, een samenwerking met het Belgische architectenbureau BRUT.

Sociaal en gedifferentieerd

BRUT en CF Moller wonnen een wedstrijd om het project te mogen ontwerpen. Naar eigen zeggen herdefiniëren ze in hun voorstel de woontoren als een gestapelde sociale gemeenschap. De architectuur vertrekt van het idee dat het gebouw vanbuiten toont wat het binnen doet. De sociale kwaliteiten in het ontwerp bepalen mee het design van de toren. De bureaus willen met hun project de paradox uitdagen dat er in een woontoren toch vaak weinig sociaal contact heerst.

Om een gedifferentieerd publiek aan te trekken, komt er een grote variatie aan woontypologieën in het nieuwe gebouw. Er komen kleine appartementen voor jongeren, lofts voor jonge tweeverdieners, grote familiewoningen, aangepaste appartementen voor ouderen en meer innovatieve duplexflats. De ontwerpers groeperen deze woningen tot verticale mini-gemeenschappen.

 

Masterplan Nieuw Zuid bepaalt context

Het project maakt deel uit van het masterplan voor Nieuw Zuid, een nieuwe stadsontwikkeling langs de Schelde en ten zuiden van het historische centrum van Antwerpen. Die context bepaalde mee de contour en de hoogte van de toren. Het efficiënter intekenen van beschikbare oppervlakte maakt het mogelijk om binnen hetzelfde volume meer ruimte geven aan de individuele woonoppervlakte. Bijkomend introduceren de ontwerpers een sociaal programma dat ruimte biedt voor gemeenschappelijke ontmoetingen en het uitvoeren van collectieve activiteiten. Ze doen dit onder het motto Bigger & Cheaper.

 

Gegroepeerd in collectieve entiteiten

Het gebouw telt 24 verdiepingen, heeft een oppervlakte van 15.000m² en bevat naast 116 woningen ook kantoren, commerciële ruimtes en collectieve ruimtes. De 5.000m² die is voorzien voor balkons, wintertuinen en dakterrassen verhoogt de leefkwaliteit en voegt een tussenschaal toe die tussen de schaal van de grote structuur en de menselijke schaal van de voorbijgangers, bezoekers en bewoners van het gebouw medieert.

Rond de gevels van de slanke toren wordt een sluier gedrapeerd. De sluier is opgebouwd uit een vlakkenpatroon dat de verdeling en de groepering van de verschillende woontypologieën benadrukt. Binnen elk vlak van de sluier worden appartementen gegroepeerd in een collectieve entiteit die aansluit op de terrasruimtes. Op de kopgevels komen glazen wintertuinen die als afsluitbare groene buitenleefruimtes kunnen dienen.

Het voorstel suggereert ook verschillende gemeenschapsruimtes. Het gaat onder meer om een fietsherstelruimte en een gezamenlijke eetruimte aan de voet van de toren, een gedeelde dubbelhoge ruimte voor bewoners en kantoorgebruikers die aansluit op de daktuin op de laagbouw en een groene triplex torenkamer die spectaculaire zichten over Antwerpen en de Schelde biedt.

 

Het project maakt op de Biennale onderdeel uit van het Deense paviljoen. De exhibitie draagt de titel The Art of the Many en wordt na de Biennale tentoongesteld in het Danish Architecture Centre. De Biennale Architettura in Venetië loopt dit jaar van 28 mei tot 27 november.