Doorzoek volledige site
30 mei 2016 | JEROEN SCHREURS

Nieuw Barco-hoofdkwartier van Jaspers-Eyers officieel geopend

Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel
Illustratie | Cordeel

Technologiereus Barco neemt zijn nieuwe campus in Kortrijk officieel in gebruik. Paradepaardje is het nieuwe hoofdkwartier ‘The Circle’. Het cirkelvormige en transparante icoon neemt een centrale plaats in op de campus en moet de werknemers en bezoekers van Barco met elkaar verbinden. Jean-Michel Jaspers, CEO van Jaspers-Eyers Architects: “Het gebouw straalt dynamiek uit en geeft Barco de uitstraling die het verdient.”

Barco had nood aan één centrale infrastructuur omdat de afstand tussen de terreinen in Kortrijk en Kuurne te zwaar woog op de werknemers. Die centralisatie kwam er naast de bestaande gebouwen van het bedrijf in Kortrijk, vlakbij de E17. De blikvanger op de nieuwe campus is ‘The Circle’, het nieuwe hoofdkantoor van Barco. Met een diameter van 75 en een hoogte van 25 meter is het monumentale gebouw tot ver in de omgeving zichtbaar.

‘The Circle’ zal kantoren, onderzoeks- en ontwikkelingsruimtes, een demonstratieruimte, een auditorium en een bedrijfsrestaurant herbergen. De hoofdfunctie van het gebouw: een ontmoetingsplek zijn voor de werknemers en bezoekers van Barco. Dat wordt gerealiseerd door de centrale inplanting op de site, waar corridors het gebouw verbinden met The Lab, een onderzoekslaboratorium, The Pulse, een extra kantoorgebouw, en The Engine, een uitbreiding van bestaande productie-units.

 

Levendige atmosfeer

“Ook het ontwerp van de binnenruimte draagt bij tot die sociale functie,” zegt John Eyers, CEO bij Jaspers-Eyers. “De niet-alledaagse ronde vormen en de interne verbindingen maken dat de werknemers elkaar meer tegenkomen en creëren een levendige atmosfeer. Vooral de ellipsvormige ‘meeting decks’ vallen op, die in de ruimte lijken te zweven. Passerelles naar de vaste kernen van het gebouw houden de structuur in evenwicht en zorgen voor een voortdurende activiteit.”

 

Licht

‘The Circle’ krijgt een maximum aan daglicht en transparantie door de volledig glazen gevel. Het frisse glas contrasteert mooi met de ingesneden hellingsbaan, die reliëf en diepte in het gebouw brengt. Aan de andere zijden zorgen drie rijen horizontale cassettes voor bescherming tegen de zon. Daarbij zorgt een uitgebreid koelingssysteem voor aangename temperaturen in de glazen cirkel.

 

Vaandeldrager van eigen producten

De buitenzijdes van de interne volumes zijn afgewerkt met een gespannen doek, wat resulteert in een strak en effen oppervlak met een mooie buiging. “Op die oppervlaktes kan Barco in de toekomst boodschappen projecteren met eigen technologie. Op die manier wil het bedrijf van het nieuwe gebouw een vaandeldrager maken voor zijn eigen hoogtechnologische producten,” sluit Bruno Poelman, projectarchitect bij Jaspers-Eyers, af.