Doorzoek volledige site
15 juni 2016 | KEVIN MOENS

De Blekerij: nieuw woonproject in het Diestse uit de koker van De Architecten NV

De Blekerij is een woonproject naar een ontwerp van De Architecten NV met 68 appartementen, 2 eengezinswoningen en 2 handelspanden, verdeeld over 4 gebouwen. Dit nieuw woonproject maakt deel uit van de herontwikkeling van de stationswijk, die de schakel moet worden tussen het station en het centrum van Diest. De bouwwerkzaamheden starten in januari 2017 en de oplevering is voorzien begin 2019. CORES Development is ontwikkelaar van dienst.

4 gebouwen tussen Demer en station

Het architectuurontwerp is van de hand van De Architecten NV. Het bureau besloot om de appartementen en woningen niet in één groot massief bouwblok op te nemen, maar te verdelen over 4 verschillende gebouwen met een wisselend aantal bouwlagen.

De gekozen bouwmaterialen (rode baksteen voor de gevels, beton voor de terrassen en aluminium voor het buitenschrijnwerk) zijn dezelfde voor de 4 gebouwen maar toch is er gezorgd voor voldoende variatie in de architectuur van de gebouwen.

Door de afwisseling in het aantal bouwlagen, de combinatie van horizontaal en verticaal gevelmetselwerk en de mix van inpandige en externe terrassen wordt de bebouwing luchtig en speels gemaakt.

 

Groen rustpunt

Tussen de 4 gebouwen wordt een gemeenschappelijke binnentuin aangelegd. Deze tuin moet een oase van rust en een plek van ontmoeting worden. Centraal in de tuin wordt een wadi voorzien, voor de infiltratie van regenwater, met daarrond een tuinpad in hoogwaardig beton met natuurlijke kiezels. Dit pad biedt toegang tot de individuele tuinen van de woningen en de gelijkvloerse appartementen.

Er worden, omwille van de natuurwaarde nabij de Demervallei, inheemse bomen aangeplant. Naast een treurwilg als blikvanger zijn er nog meerstammige hazelaars voorzien, in combinatie met enkele rododendrons.

 

Openheid

“De stad Diest wou een echt verhaal, een echte Demerarchitectuur met genoeg variatie in stijl en bouwlagen,” vertelt Sofie Pittoors van De Architecten NV. “Daarom hebben we het project architecturaal opgesplitst in een stijl voor het stationsplein, dat om een solide architectuur vraagt, en een stijl voor de Demerzijde. De rivier vraagt immers om meer openheid.”

 

Planning werken

De bouwwerkzaamheden zullen beginnen in januari 2017. Eerst worden er beperkte afbraakwerken uitgevoerd om aansluitend te starten met het uitgraven van de ondergrondse parking en de constructie van de nieuwe gebouwen. De oplevering van de eerste fase, namelijk de 2 gebouwen aan de kant van het station, is voorzien begin 2019.