Doorzoek volledige site
29 juni 2016 | KEVIN MOENS

Oud en nieuw gemeentehuis in harmonie in Leopoldsburg (UAU collectiv)

Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv
Illustratie | UAU collectiv

Omdat Leopoldsburg de tijd rijp achtte voor een nieuw gemeentehuis,  schreef de gemeente een tijdje terug een wedstrijd uit. De jury koos, geruggensteund door Probam, voor het ontwerp van UAU collectiv, dat voor de gelegenheid de krachten bundelde met Van Roey en ABT. In het ontwerp van UAU dat gestoeld is op transparantie, multifunctionaliteit en flexibiliteit, is ook een rol weggelegd voor het oude gemeentehuis.

Leopoldsburg wilde graag een stukje van het oude gemeentehuis bewaren, gecombineerd met een nieuwbouw. “Waarom niet het hele gemeentehuis preserveren?” dachten ze bij UAU. Het bureau kroop achter de tekentafel en tekende een nieuwbouw conform de huidige normen die zich achter het oude gemeentehuis situeert. Dat blijft behouden en krijgt een nieuwe invulling.

“Het middengedeelte hebben we helemaal uitgehold”, vertelt Frederik Vaes van UAU. “Op die manier creëren we een multifunctionele ruimte die kan dienen voor tentoonstellingen, de nieuwjaarsreceptie, noem maar op. Een forum met een sociale functie: het gemeenschaps- en dorpsgevoel stimuleren.”

 

Transparant & flexibel

Vanop het plein lijkt het oude gemeentehuis nog steeds dominant. Toch is er sprake van een symbiose, ook in de architectuur. Frederik Vaes: “In de glazen facade van het nieuwe gedeelte zie je de reflectie van het oude gemeentehuis. In de betonnen zijwanden van het nieuwe volume laten we ook de raamvorm en de kroonlijst van het oude gemeentehuis doorlopen. Een subtiele overgang van oud naar nieuw.”

Voor het interieur opteert UAU voor een transparante, flexibele en multifunctionele indeling. De structuur bestaat uit twee kernen waardoor er geen kolommen nodig zijn. Dat biedt de nodige flexibiliteit. “Verschillende configuraties zijn mogelijk, gaande van een volledig open landschap tot verschillende kantoortjes. Zo bestaan de trouwzaal en de collegezaal afzonderlijk, maar je kan ze evengoed samenvoegen tot één geheel", aldus Vaes.

 

Huiskamergevoel

Het gebouw is heel leesbaar, verschillen zichtlijnen dragen bij tot de nodige transparantie. “Aan de balies bijvoorbeeld kijk je richting het licht, de buitenomgeving. Een symbolisering van de openheid van het gemeentelijke beleid”, stelt Vaes. Naar materialen toe viel de keuze op een mix van hout, plafondbeton en tapijten. “Zo willen we een luchtig huiskamergevoel bekomen.”

Het volledige project zal verlopen volgens de BIM-methodiek. De start van de werken staat gepland begin 2017, de opleverdatum op juli 2018.