Doorzoek volledige site
21 november 2010 | TIM JANSSENS

Architectuurjaarboek 2010 (7): Domein Hoeve de Sol door Els Claessens en Tania Vandenbussche

Domein Hoeve de Sol in Blankenberge is één van de 38 projecten die in het Architectuurjaarboek 2010 werden opgenomen. Dit verscheen in september op initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut. Vlaamsearchitectuur.be bekijkt vandaag het ontwerp van Els Claessens en Tania Vandenbussche, die de plannen tekenden voor de nieuwe lokalen van de Blankenbergse jeugdbewegingen.

Domein Hoeve de Sol in Blankenberge is één van de 38 projecten die in het Architectuurjaarboek 2010 werden opgenomen. Dit verscheen in september op intiatief van het Vlaams Architectuurinstituut. Vlaamsearchitectuur.be bekijkt vandaag het ontwerp van Els Claessens en Tania Vandenbussche, die de plannen tekenden voor de nieuwe lokalen van de Blankenbergse jeugdbewegingen.

Claessens en Vandenbussche toverden een oude hoeve om tot lokalen voor de drie plaatselijke jeugdbewegingen. Elke vereniging heeft toegang tot eigen lokalen, keukens, sanitair en opslagruimtes. Buiten een verschil in grootte (de VVKSM telt immers dubbel zoveel leden als de KSA of de Chiro) zijn de drie gebouwen quasi-identiek. De architecten vonden het belangrijk om enige samenhang te bewaren: “We wilden geen drie onderscheiden gebouwen maken. We ontwierpen één langgerekt gebouw dat slingert tussen de perceelsgrenzen. Het gebouw, samen met de uitbreiding van het Zeebos, deelt het terrein in vier: een eigen buitenruimte voor elk van de drie jeugdbewegingen en een gemeenschappelijke koer rond de bestaande poel. De gewenste scheiding tussen de drie verenigingen is niet expliciet, maar ze is er wel,” aldus Els Claessens.


    

 


De moeilijkheid zat voor de architecten dus vooral in het ‘verenigen’ van de drie jeugdbewegingen in een gebouw, en dit zonder ze hun eigen plek op het terrein te ontnemen. Met een minimum aan middelen moest enerzijds tegemoet gekomen worden aan de eisen van de verenigingen, en moest het terrein anderzijds op een zinvolle manier ingedeeld worden. Het gebouw werd dan ook ontworpen met verschillende oppervlaktemodules, zodat flexibel gebruik van de verschillende ruimtes mogelijk wordt. Lokalen kunnen worden samengenomen of gesplitst indien een veranderend ledenaantal dit vereist.
Het metselwerk van het gebouw is een verwijzing naar de abelen van het nabije Zeebos. De slordig vermetste zandkleurige bakstenen met gezaagd oppervlak doen immers denken aan de schors van een boom.