Doorzoek volledige site
30 november 2016

Staalbouwwedstrijd 2016: OFFICE Kersten Geers David Van Severen laureaat specifieke elementen in staal

Illustratie | Infosteel

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat OFFICE Kersten Geers David Van Severen in de categorie specifieke elementen in staal met het project Faculteitsbibliotheek UGent. 

De Staalbouwwedstrijd is een jaarlijkse organisatie van Infosteel en vindt beurtelings plaats in België en Luxemburg. De intussen zeventiende editie stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem – uitgezonderd de categorie internationale projecten – die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni en mei. Ruim 130 projecten namen deel.

 

Faculteitsbibliotheek UGent

De nieuwe bibliotheek voor de vakgroep Architectuur en Stedenbouw aan de Universiteit van Gent is opgevat als een groot paviljoenachtig meubel met drie verdiepingen, dat de ruimte onder het balkon in de voormalige practicumzaal inneemt. De perimeter van de bibliotheek wordt gevormd door kasten, met andere woorden door boeken zelf. Door op het ritme van de perimeter een hekwerk te schuiven wordt de collectie wel of niet toegankelijk, om zodoende de boeken te beschermen bij andere activiteiten, zoals recepties, lezingen, enzovoort. Met een hart-op-hart afstand van 1 meter profileren slanke stalen vinnen van 6 mm dikte zich als de portieken van een rondgang die vele functies in zich draagt. Binnenin de betreedbare ‘wandkast’ is een modulaire, geplooide plaat ingezet als vloerplaat, boekenplank, traptrede en bureau- blad. Het was zaak de constructie zo fijn gedetailleerd, elegant en licht mogelijk te houden, terwijl ze toch het gigantische gewicht van boeken moet opvangen.

 

Motivatie van de jury

Dat ritmering en materiaalgebruik van de bestaande borstwering werd overgenomen, werd door de jury geapprecieerd. De boekenkast over meerdere verdiepingen en staalstructuur zijn ontworpen als één geheel. Een verplaatsbaar hekwerk ter bescherming van de boeken laat toe de ruimte ook voor andere activiteiten te gebruiken.