Doorzoek volledige site
25 november 2010 | RAF LINMANS

Compagnie O op het WAF in Barcelona

Onlangs vond in Barcelona het World Architecture Festival plaats. Compagnie O stelde er hun project 'Dender' voor, de uitbreiding van een basisschool in Geraardsbergen. Vlaamsearchitectuur.be was er ook en haalde Francis Catteeuw van Compagnie O voor de camera.
Onlangs vond in Barcelona het World Architecture Festival plaats. Compagnie O stelde er hun project 'Dender' voor, de uitbreiding van een basisschool in Geraardsbergen. Vlaamsearchitectuur.be was er ook en haalde Francis Catteeuw  van Compagnie O voor de camera.



'Het was op zich heel interessant om als enige Belgisch bureau hier aanwezig te zijn omdat je dan de productie van een bescheiden project kunt afwegenen tegenover de productie van gelijkaardige schoolgebouwen op wereldniveau. 'Wereldniveau' bedoelen we vooral geografisch gezien omdat er een heleboel landen hier aanwezig zijn, waaronder ook minder evidente landen', zei Francis Catteeuw. 

'Het architectoraal niveau van dit (3e) World Architecture Festival is eerlijk gezegd niet altijd even denderend, alhoewel vanavond ook bv. Zaha Hadid als een van de winnaars naar boven is gekomen. Maar het is duidelijk dat het festival nog wat struggeld en zoekt naar een juist architectuurklimaat om zichzelf in te positioneren.'




Francis Catteeuw van Compagnie O aan het woord over zijn indrukken op het WAF


´Wij hebben ingediend met een basisschool in Geraardsbergen, een heel kleine uitbreiding op een bestaande school. Het project is een goed jaar geleden opgeleverd en bestaat eigenlijk uit een extensie van een achttal klassen en een bijhorende sporthal. Specifiek aan het project is misschien de eenvoudige manier waarop we de complexe problematiek aangepast hebben. Op een veel te dens binnengebied moest een bijna onmogenlijke uitbreiding gerealiseerd worden. Hetgeen volumetrisch gezien niet te realiseren was hebben we aangepast door het volume overlangs tegen het bestaande gebouw te zetten waardoor we eigenlijk een minimale ruimtelijke impakt op het project hebben en tegelijkertijd een heleboel dingen van het bestaande gebouw hebben kunnen recupereren. Hierdoor hebben we een zeer goedkoop maar hopenlijk ook architecturaal sprekend gebouw hebben kunnen neerzetten.'





Francis Catteeuw geeft meer uitleg over het geselecteerde project 'Dender'