Doorzoek volledige site
30 november 2010 | NJ

Staalbouwwedstrijd: Bedrijvencentrum Transinne door Philippe Samyn et Associés

In de Staalbouwwedstrijd voor niet residentiële gebouwen kreeg het ontwerp voor het bedrijventerrein in Transinne de prijs duurzaam bouwen. Het bureau van Philippe Samyn ging in dit project de uitdaging aan om een energieleverend gebouw te ontwerpen.

In de Staalbouwwedstrijd voor niet residentiële gebouwen kreeg het ontwerp voor het bedrijventerrein in Transinne de prijs duurzaam bouwen. Het bureau van Philippe Samyn ging in dit project de uitdaging aan om een energieleverend gebouw te ontwerpen.



Foto: La Fibre Comm



Een ideale plaats om de principes van duurzaam bouwen op voorbeeldige wijze in de praktijk toe te passen is het bedrijvencentrum in Transinne, dat onderdak zal bieden aan hightechbedrijven die actief zijn in de ruimtevaartindustrie. Energiebeheersing staat centraal bij die principes van duurzaam bouwen. Bedoeling is tevens om een werkomgeving te creëren, waarin spaarzaam wordt omgesprongen met natuurlijke hulpbronnen en waar het ondanks de aanwezigheid van de autosnelweg toch aangenaam en comfortabel werken is. Het bedrijvencentrum lijkt wel een ‘gehucht’, bestaande uit geprefabriceerde gebouwen onder een groot glazen dak. Het glazen dak is een autonoom architecturaal element dat op zichzelf vier belangrijke functies vervult: het beschermt de houten gevels van de gebouwen tegen regen, het creëert een microklimaat rond de gebouwen, het draagt een grote installatie met fotovoltaïsche panelen en het sluit aan bij de nieuwe gevelstructuur van het Euro Space Center. Het dak is aan de twee kanten langs de snelweg verticaal gesloten. De beglazing die naar het zuiden en het westen is gericht, is aan de binnenzijde voorzien van fotovoltaïsche cellen. De visuele lichtheid berust op een doordachte structuur, wat de uitzonderlijk ranke kolommen in verzinkt staal van 120 x 120 mm voor een hoogte van 16,20 m verklaart. Vier netten van roestvaste stalen kabels met een diameter van 8 mm verbinden de kolommen met elkaar in twee loodrecht op elkaar staande richtingen om te voorkomen dat ze doorbuigen. De kabels zijn voorgespannen om het spanningsverlies als gevolg van thermische uitzetting op te vangen.



Foto: Bernard Boccara



Motivatie van de jury

De innoverende staalstructuur is het resultaat van een zoektocht naar slanke figuren en zuinig materiaalgebruik. Ze combineert op elegante wijze semi-transparante daken met fotovoltaïsche gevels en biedt een comfortabele, aanpasbare en - op het vlak van natuurlijke bronnen - economische werkomgeving.



Foto: Marie Françoise Plissart




Technische fiche: Euro Space Center à Libin-Transinne

Plaats: Rue devant les hêtres 1, Transinne (Libin)
Opdrachtgever: Idelux (Intercommunale pour le développement économique durable du Luxembourg belge), Arlon
Architect: Philippe Samyn et Associés, architectes & ingénieurs Samyn Philippe, Brussel
Studiebureau: Arcadis Engineering & Consulting, Charleroi
Controlebureau: Seco, Brussel
Algemene aannemer: Duchêne, Strée
Staalbouwer: Deforche Construct, Izegem