Doorzoek volledige site
21 november 2010 | HP

Gewikt en gewogen: Conix Architects over Quartz-zinc en Anthra-zinc

In onze rubriek Gewikt en Gewogen laten we ditmaal Conix Architects aan het woord die recent de vrij nieuwe producten Quartz- en Anthra-Zinc van VM ZINC toepasten in hun bekroonde ontwerp voor de uitbreiding van Umicore te Hoboken.
In onze rubriek Gewikt en Gewogen laten we ditmaal Conix Architects aan het woord die recent de vrij nieuwe producten Quartz- en Anthra-Zinc van VM ZINC toepasten in hun bekroonde ontwerp voor de uitbreiding van Umicore te Hoboken.


VM ZINC® Staande naad onder de loep: Quartz-Zinc® (nieuw kantoorgebouw) - Anthra-Zinc® (omliggende gebouwen)

Het product werd toegepast in het facelift project van de industriële site van Umicore Precious Metals Refining in Hoboken. Dit was een totaalopdracht waarbij het architectenbureau instond voor de masterplanning van de site, het ontwerp van een nieuw kantoorgebouw voor administratieve en onthaalfuncties, de renovatie van het bestaande kantoorgebouw, maar ook voor het volledige interieurconcept tot en met signalisatie en productontwikkeling (meubilair).

De gevelbekleding en het dak van het nieuwe kantoorgebouw werden compleet bekleed met zink. Het nieuwe gebouw is als het ware uitgevoerd als een glooiende zinken plaat. De vloeiende zinkbanen in Quartz-Zinc® zijn zodanig aangebracht dat ze van de straatkant 1 doorlopend geheel lijken. Het volume is een integrerende constructie, bestaande uit drie enorme met zink beklede volumes die losjes gestapeld zijn en enigszins verdraaid ten opzichte van elkaar.


De overige gebouwen in de omgeving werden opgefrist door een strakkere gevelbekleding met horizontale banen in een contrasterende kleur, Anthra-Zinc®. De keuze voor dit product als gevelbekleding in combinatie met de vernieuwende vormgeving en technische detaillering hebben er overigens voor gezorgd dat Conix Architects in juni voor dit project de speciale prijs voor Technical Performance van de Archizinc Trophee mochten in ontvangst nemen.


Soepelheid – duurzaamheid en esthetische kwaliteit

Door de specifieke vormgeving van het nieuwe kantoorgebouw werd al in de conceptfase aan zink gedacht. Zink is immers een soepel materiaal dat zich perfect leent tot profileren en plooien en perfect toelaat de klemtoon te leggen op alle soorten uitvoeringsdetails. Het is volkomen waterdicht en omsluit, net als een huid, op een harmonieuze manier de vormen en structuren van de constructie. 
De duurzaamheid van het materiaal speelde ook een belangrijke rol: zink is een uitstekend recycleerbaar metaal. Het herwonnen zink beschikt over dezelfde gunstige eigenschappen en kan opnieuw ingezet worden in de bouwsector. Zink is een edel metaal waar de tijd geen vat op heeft, integendeel: zijn natuurlijke oxidatie heeft een beschermende werking en garandeert een uitstekende levensduur met beperkt onderhoud. Tenslotte kozen de ontwerpers ook voor zink omwille van haar esthetische kwaliteiten: het biedt een tegengewicht in de relatief monotone, rationele site.

    


De bouwheer

Met Umicore als opdrachtgever lag zink als gevel- en dakbekleding voor de hand. De ecologische voordelen van zink speelden ook een belangrijke rol voor de bouwheer: door zijn intrinsieke eigenschappen sluit dit materiaal perfect aan bij de core-business van het bedrijf Umicore, namelijk recycleren op duurzame wijze. De laatste 10 jaar heeft Umicore continu geïnvesteerd in veilige en eco-efficiënte processen en werd er grondig gesaneerd op en rond de site. 


Plus- en minpunten 

De architecten kozen voor een van de meest gekende en modieuze technieken om zink toe te passen: de staande naad. Deze felsbelijning versterkt het sculpturale effect van de gevel: ze beklemtoont de vorm en beweging van het gebouw nog meer. De esthetiek, lichtheid, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid zijn de belangrijkste voordelen van het product.Naar uitvoering toe geven de architecten toe dat het echter gemakkelijker zou geweest zijn indien zink minder broos was. Ook de beperkingen qua maatvoering zijn misschien voor verbetering vatbaar. Het product biedt echter vele toepassingen en in dit geval hebben de goede communicatie met VM Zinc en de uitvoerder ervoor gezorgd dat alle moeilijkheden waren opgelost voor de uitvoering.