Doorzoek volledige site
01 december 2010 | HP

Heropening van historische vismijn in Gent

Na een grondige restauratie door Bontinck Architecten kon de vismijn in hartje Gent onlangs haar deuren weer openen. Het gebouw kreeg een nieuwe bestemming met een horecazaak, evenementenzaal en een infokantoor voor de dienst toerisme.
Na een grondige restauratie door Bontinck Architecten kon de vismijn in hartje Gent onlangs haar deuren weer openen. Het gebouw kreeg een nieuwe bestemming met een horecazaak, evenementenzaal en een infokantoor voor de dienst toerisme.Herbestemming

Voor de heropwaardering van deze vervallen site werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven waarbij de architectenbureaus een uitspraak dienden te doen rond de functionele herbestemming van het complex. Als winnaars kwamen Bontinck Architecten uit Gent uit de bus. Ingegeven door de unieke locatie met zicht op de Leie, de Lieve en het Gravensteen, kozen ze voor een tandem horeca-toerisme. Op het Sint-Veerleplein geeft het barokke poortgebouw uit 1689 toegang tot het binnenplein en de hallen van de Oude Vismijn. In de “nieuwe” vismijn wordt de kleine hal getransformeerd tot een brasserie en een polyvalente ruimte die uitgeeft op de Rekelingestraat. De grote hal met monumentale polonceauspanten wordt omgevormd tot een nieuwe evenementenzaal met een maximale capaciteit van 600 personen. Met respect voor bestaande gebouw wordt een in het volume loshangende keukenbox geplaatst, welke een ode is aan de chef-kok van de brasserie.

    

De evenementenhal met het nieuwe loshangende keukenvolume (werftoestand en render).


Onder de opengewerkte overkapping langsheen de bocht van de Leie en Lieve komt de infobox van de dienst toerisme en hun kantoren. Een backoffice en vergaderruimtes zijn aansluitend gesitueerd in het poortgebouw.Een nieuwe doorsteek in de binnenstad

Om het complex beter te integreren in het bestaande stadsweefsel, werd besloten om een nieuwe doorsteek te realiseren tussen de beide uiteinden van het project. Zo ontstaat een wandelparcours dat vertrekt van het Sint-Veerleplein en leidt langsheen het  open binnenplein van de Vismijn, langs een nieuw aangelegd jaagpad op het niveau van het omringende water en dat tenslotte eindigt bij een nieuw brugje dat de oversteek maakt naar het Appelbrugparkje. Mede hierdoor is het project integraal toegankelijk en makkelijk bereikbaar te voet, per tram, met de wagen, per fiets en zelfs per boot. 


De gerestaureerde gevels langsheen de Lieve met op de achtergrond het nieuwe brugje naar het Appelbrugparkje.


Projectgegevens
Opdrachtgever: nv Nieuwe Vismijn
Ligging: Rekelingestraat 5 – Sint-Veerleplein 5; Gent
Functie: Horeca (evenementenhal & brasserie) / Infokantoor toerisme
Oppervlakte:
•       terrein: 2 750 m²
•       gelijkvloers: 2 400 m² + verdiepingen: 970 m²
•       bestaande kelder: 925 m² + nieuwe kelder: 800 m²
Bouwvergunning: 2007
Realisatie: 2009-2010
Projectlink: www.oudevismijn.be