Doorzoek volledige site
07 december 2010

Villa Voka: ondubbelzinnige architectuur van Goddeeris en Office

Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka in West-Vlaanderen nam recent zijn intrek in Villa Voka in Kortrijk. Een architecturale parel waarin alle regionale afdelingen zijn samengebracht. Lucht, licht en groen faciliteren optimaal het huiselijke kantoorleven. Projecto wijdde er onlangs een uitgebreid artikel aan.
Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka in West-Vlaanderen nam recent zijn intrek in “Villa Voka” in Kortrijk. Een architecturale parel waarin alle regionale afdelingen zijn samengebracht. Lucht, licht en groen faciliteren optimaal het huiselijke kantoorleven.



foto Hilde Verbeke



Het slanke en ranke gebouw is van het ontwerpteam Bureau Goddeeris Architecten i.s.m Office Kersten Geers David Van Severen. Zij waren de uitverkorenen om langs de President Kennedylaan een gloednieuw kantoor te ontwerpen. Een opsteker voor Voka is dat Office met Kersten Geers, David Van Severen en de fotograaf Bas Princen op de Biënnale in Venetië aan de haal gingen met de Zilveren Leeuw voor de categorie ‘beloftevol talent’. Het resultaat van het project in Kortrijk is ronduit verbluffend. Vooral dan door de sierlijke toepassing van beton, aluminium en glas, materialen die het gebouw transparant maken en tegelijkertijd een heldere constructieve logica etaleren. Aan de buitenkant schiet de blik door het gebouw dat aan de zuidkant slim gefilterd is door stalen roosters. Ze omkleden  het gebouw als fijne tule. Fragiliteit en transparantie gaan hier hand in hand. De gele en rode betonnen trapkokers zorgen ongetwijfeld voor een levendige en kloek tricolore-effect. Aan de buitenkant is te zien hoe deze trappen zich als een lenig lint door het gebouw slingeren. Hoe meer men kijkt hoe meer details het oog ontdekt. Details maken het verschil. Zoals de gordijntjes die mee  in het concept werden opgenomen en licht en geluid temperen maar daarnaast een beweeglijk visueel accent  vormen. Als men het gebouw van op afstand bekijkt lijkt het alsof het op een dag als een zeppelin hier geruisloos is neergestreken.


    



foto's Hilde Verbeke



Werkmachine

Voka Villa is een betonnen skelet van ongeveer 3000 m² dat rijkelijk bezet is met grote glasvlakken gevat in aluminium profielen. Er werd voor het grondplan gebruik gemaakt van een raster van 90x90. De hoofdmodule die het ritme van de kolommen volgt is uitgemeten op 450x900. De opzet van het ontwerpteam was een ‘werkmachine’ te ontwerpen waarbij de inzet en werklust van de organisatie in de kijker worden gezet. Door de helderheid van de constructie zijn de medewerkers op hun werkposten van buitenaf goed zichtbaar. De symboliek van de transparantie ligt hier voor de hand.



foto Hilde Verbeke



Allure van een villa


Operationeel directeur bij het Voka, Patrice Bakeroot, is een tevreden man. Hij heeft zich al van bij zijn eerste week in het nieuwe gebouw gehecht aan zijn lichtrijk kantoor. “Vroeger hadden wij zes verschillende locaties: Ieper, Veurne, Oostende, Brugge, Roeselare en Kortrijk
Dat waren ‘loketkantoren’ waarvan de diensten sinds een tweetal jaren online worden aangeboden. Dat maakte deze kantoren compleet overbodig.”
Door de sluiting van de zes locaties is de greep op de regio geenszins verdwenen. Vanuit het centrale gebouw worden acties en seminars gepland op verschillende locaties binnen de regio. Patrice Bakeroot: “De wens bestond om het Voka West-Vlaanderen onder te brengen in “Villa Voka”, een huis waar iedereen zich thuis voelt, een groene plek die bovendien voor al onze medewerkers vlot bereikbaar is.” Voka kreeg wat het wilde. Een kantoorgebouw met de allure van een villa.

Ondubbelzinnig

De drie bouwlagen van het nieuwe Voka-kantoor herbergen verschillende afdelingen. Op de gelijkvloerse verdieping vindt men de IT-afdeling, de boekhouding en de dienst ISO-normen. Ook de afdeling belangenbehartiging en de accountmanager hebben hier hun intrek genomen. De commerciële diensten vindt men een verdieping hoger samen met de diensten die zich inlaten met innovatie, talentontwikkeling, promotie van het ondernemerschap en de afdeling internationaal ondernemen. Nog een etage hoger vindt men de communicatieafdeling en het kantoor van de algemene directeur. De kantoren zijn open en luchtig wat aan de buitenkant wordt aangegeven. Op die manier is deze architectuur volkomen ondubbelzinnig.



foto Hilde Verbeke



Zichtbare technieken

Wie op de bovenste verdieping een luchtje wil scheppen of van plan is een vergadering te beleggen, beschikt over een buitenruimte. Het terras biedt ruimtelijke beleving en kan alleen maar inspireren. Het aardige is dat de technieken niet zijn weggemoffeld. “Techniek mag gezien worden”, zegt  de operationele manager. “Wij vertegenwoordigen immers de industrie en ondernemend Vlaanderen.”  De onderste verdieping, ‘de kelderetage’ op de –1 is alweer  een heldere ruimte die met het open plein ervoor zo licht oogt dat het predicaat ‘kelder’ absoluut niet past. In dit onderdeel van de Voka Villa zijn twee dochterondernemingen van het Voka gevestigd: het talenopleidingscentrum BLCC en het ingenieursbureau PVO. Verder vindt men hier een meetingroom en een prettig uitgerust cafetaria. 

Modaal budget

Het gebouw manifesteert zich als een innovatief en toekomstgericht kantoor. Er werd door het team niet alleen nagedacht over de duurzaamheid van het ontwerp, ook duurzame technieken werden meegenomen in het totale conceptverhaal. Er wordt gebruik gemaakt van lucht- en warmtepompen, natuurlijke nachtcooling en superisolerend glas of hoog rendementsglas.
Een citerne van 20.000 à 30.000 liter recycleert regenwater dat gebruikt wordt voor het spoelen van de toiletten. Het budget van de villa werd begroot op 3 miljoen euro daarbij zijn niet inbegrepen: grond, kantoormeubels en honoraria. Een ‘modaal budget’ dat keurig werd gerespecteerd.

Totaalplaatje

De groenaanleg is in handen van het bureau Bas Smets die op korte tijd van zich liet spreken en hier in Kortrijk ervoor zorgt dat Villa Voka zich inpast in de landschappelijke architectuur. Het nieuwe landschapspark op de site krijgt de naam ‘meadow’ daarmee verwijzend naar een open plek in het bos. Met de buren – de intercommunale Leiedal – werd overlegd om het parkinggebied te delen. Zoals hiervoor aangehaald is de architectuur zuiver tot op de graat, interieur en exterieur vallen nagenoeg samen precies omdat het hele project consequent onder de hoede viel van het architectenteam. Op die manier werden inhoud en vormgeving van het project bewaakt ten gunste van het totaalplaatje.

Modulaire maatvoering


Voor de aankleding van het kantoor werd beroep gedaan op Inofec. Het Waregemse bedrijf levert niet alleen kantoormeubelen maar weet een persoonlijke vorm te geven aan een werkomgeving. De aanbesteding voor de inrichting werd bekendgemaakt bij de Voka-leden. Drie gegadigden werden uiteindelijk geselecteerd. Prijs, kwaliteit en flexibiliteit stonden hierbij voorop. “We hebben eerst gekeken naar de kwaliteit, dan naar de prijs en pas daarna naar de affiniteit met Voka.”, zegt Patrice Bakeroot. Uiteindelijk viel het oog op Inofec die het kantoormeubilair mocht leveren. Niet op eigen houtje maar in zeer nauwe samenwerking met de architecten. Zo werd de kleursetting aangepast aan de architectuur alsook de afmetingen die op de modulaire maatvoering van het gebouw werden afgestemd. Dat betekent dat er hier geen courante standaardmaten werden gehanteerd. Interieur, exterieur en inrichting vormen binnen het concept een geheel.

Geen visuele hiërarchie

In Voka Villa werken 70 medewerkers. Er wordt zowel gewerkt in landschapskantoren als in afzonderlijk gesloten kantoren. Hoewel gesloten? De gesloten kantoren zijn omgeven door glas en symboliseren een algehele openheid naar iedere werknemer. In de nieuwe structuur van Voka werd een visuele hiërarchie hardnekkig vermeden en verraadt een structuur gebaseerd op verregaande onderlinge communicatie. Iedere werknemer bij Voka zit op dezelfde bureaustoel. Voor de bezoekersstoelen en de ergonomische bureaustoelen werd gekozen voor het Zwitserse merk Girsberger dat door Inofec in Waregem wordt verdeeld. 

De 49 speciaal ontworpen bureautafels zijn van kunststof in combinatie met metaal (270x120) zijn geschikt voor twee werkplekken. Verder zijn er werktafels (90x270) voor enkelvoudige werkposten. Voor kleine en vergaderingen zijn nog eens zes vierkante tafels (180x180) beschikbaar. Zonder meer indrukwekkend is de grote vergadertafel van 5m40 bij 1m80.



foto Hilde Verbeke



De bureautafels zijn sober in lijnvoering en werden op maat geleverd net zoals de 400 grijs getinte kasten die mooi in de belijning passen van de glazen tussenschotten in de kantoren. Doordat het meubilair mee kon moduleren met het gebouw was het van belang dat er een flexibele leverancier aan te pas kwam.

Elke tafel heeft een onderaan in het midden een console, bedoeld voor de huisvesting van de bedrading. Er werd over het gehele kantoorgebouw gewerkt met een verhoogde vloer waardoor heel wat techniek aan het oog wordt ontworpen. Bijgevolg heeft men een betrekkelijke bouwhoogte van de verdiepingen omdat er niet werd gewerkt met valse plafonds. De blote betonnen welfels met pendellampen zorgen voor een ruwe plastische noot.
De donkergrijze kleuren van de tafels sluiten aan bij de antracietgrijze vloerbekleding en zwart gelakte aluminium profielen van de ramen. 

Gegevens

Bouwheer: Voka West-Vlaanderen , President Kennedylaan 9 A, 8500 Kortrijk

Ontwerpteam: Bureau Goddeeris Architecten i.s.m Office Kersten Geers David Van Severen

Kantoormeubilair: Inofec, Gentseweg 518, 8793 Waregem

Oppervlakte Villa Voka: 3000m²



Auteur: Philip Willaert voor Projecto