Doorzoek volledige site
13 december 2010 | RAF LINMANS

Groep SAINT-GOBAIN bundelt knowhow voor totaalconcepten rond passief bouwen

Voor het eerst groeperen de Saint-Gobain zusterbedrijven Isover, Gyproc, Saint-Gobain Glass, Weber/Beamix en Saint Gobain Solar Systems hun topproducten in totaalconcepten voor passief bouwen. Op Batibouw kan je alvast de maquette en de toekomstgerichte oplossingen bekijken.
Voor het eerst groeperen de Saint-Gobain zusterbedrijven Isover, Gyproc, Saint-Gobain Glass, Weber/Beamix en Saint Gobain Solar Systems hun topproducten in totaalconcepten voor passief bouwen. Op Batibouw kan je alvast de maquette en de toekomstgerichte oplossingen bekijken.
Ter demonstratie zal in de loop van 2011 vervolgens ook op de Baraque Fraiture een passiefhuis gebouwd worden dat ook ‘online’ gevolgd zal kunnen worden. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met TT architecten en A33 architecten.

Lage-energiewoningen zijn momenteel sterk in opkomst. Toch lijkt de toekomst meer en meer voor het passiefconcept weggelegd, met de systematische verstrenging van de regelgeving. De Europese richtlijn hieromtrent is klaar en duidelijk : vanaf 2021 mogen er enkel nog ‘bijna-nul-energie woningen’ gebouwd worden. Een passiefhuis heeft een hoog niveau aan thermische isolatie met minimale koudebruggen, een goede luchtdichting en gebruikt passieve zonne- en warmtewinsten om aan de vooropgestelde eisen te voldoen. Als gevolg hiervan kunnen hernieuwbare energiebronnen ingezet worden om aan de overblijvende energiebehoefte te voldoen.

Saint-Gobain zet dit nu ook in de praktijk om, met de expertise van vijf bedrijven die ideaal geplaatst zijn om de schil en de structuur van het passiefconcept in te vullen.

Isover levert de meest performante minerale wol isolatie- en luchtdichtingsoplossingen. De glaswol wordt op een duurzame manier geproduceerd en maakt voor 75% gebruik van gerecycleerd glas. Daarnaast stelt Isover ook 2 gloednieuwe isolatiesystemen voor passieve muurconstructies voor: één gericht op snelheid en eenvoud (Isover Plus Systeem), de ander op geventileerde gevelconstructies met uitschakeling van koudebruggen die doorgaans de isolatiekracht van de muur tot 30% kunnen verminderen, het Phoenix systeem.

Saint-Gobain Glass introduceert zijn driedubbele beglazing SGG CLIMATOP LUX, het nieuwe drievoudige glas met het hoogste energetische evenwicht dat ooit werd bereikt. Deze beglazing biedt met een lichttransmissie van 73% een hoge toetreding van daglicht. Door zijn uitzonderlijk hoge zontoetreding (g=0,62) is deze nieuwe coating bijzonder geschikt voor passiefhuizen en lage energiewoningen. SGG CLIMATOP LUX vergroot het ruimtegevoel en is van toepassing op vensters, patio- en schuifdeuren en andere buitendeuren.


    Gyproc’s aandeel ligt in gipsoplossingen gericht op optimale binnenluchtkwaliteit en geluidscomfort. Met de Activ Air technologie levert Gyproc baanbrekend werk op vlak van luchtzuiverende gipsplaten en bepleisteringen. En met SoundBlock wordt de optimale geluidsisolatie gecreëerd tussen verschillende ruimtes binnen en tussen woningen. Gyproc-platen worden geproduceerd volgens het cradle-to-cradle principe, een waarborg dat een Gyproc-wand of plafond ook het duurzaamste systeem is voor de bouw of renovatie van uw huis!


    Weber biedt met Weber.therm een breed assortiment aan voor gevelisolatiesystemen met sierpleisters en dit op basis van verschillende types isolatiematerialen : resol-hardschuim, XPS en EPS. Verder is Weber als wereldwijd marktleider voor droge mortels bij uitstek het merk voor professionele, innovatieve en duurzame metselmortels, tegellijmen, design gietvloeren, etc.

Saint-Gobain Solar Systems tot slot staat in voor de inbreng van duurzame energie. Met SG Solar Sunlap en SG Solar Frameless brengen zij esthetische, geïntegreerde fotovoltaïsche panelen op de markt. Met de SG Solar Sunstyle gaan ze nog een stapje verder : het betreft een vooruitstrevende oplossing voor een compleet zonnedak, bestaande uit zelfdragende panelen zonder kader die in een leienpatroon geplaatst worden: de ultieme koppeling tussen hernieuwbare energie en esthetiek.


Passief-live.be

De samenwerking tussen de zusterbedrijven zal ook resulteren in een fysieke passieve woning, die in de loop van 2011 zal gebouwd worden nabij Baraque Fraiture, klimatologisch zowat de meest extreme locatie in België. De woning is ontworpen door A33 architecten hierin bijgestaan door 2B-SAFE voor de energiestudie.


    Het project zal online gevolgd kunnen worden in al zijn aspecten : van studiefase tot uitvoering en monitoring na voltooiing. Alle relevante parameters zoals buiten- en binnentemperatuur, ventilatiedebieten, verbruik, enz. worden permanent gemeten en op de website gepubliceerd. De bezoekers krijgen zo een concreet beeld van hoe het er in een passiefhuis aan toe gaat, zowel tijdens een hittegolf als op een koude winterdag.

Verder kan je via Passief-live.be ook een verblijf in de woning boeken. Mooi gesitueerd op de Ardense hoogvlaktes en ingericht als vakantiewoning, kan iedereen in een aangenaam kader het comfort van het passiefhuis aan den lijve ervaren.