Doorzoek volledige site
15 december 2010 | TIM JANSSENS

Fidias Awards 2010 (3): Totaalconcept voor Afscheidscentrum van Ellen Dieltjens

De Fidias Awards voorzien naast de vijf prijzen voor professionele interieurarchitecten ook twee onderscheidingen voor studenten (meubelontwerp en interieur). In dit derde artikel bekijken we het Totaalconcept voor een Afscheidscentrum van Ellen Dieltjens, die studentenlaureate werd in de categorie Interieur.

De Fidias Awards voorzien naast de vijf prijzen voor professionele interieurarchitecten ook twee onderscheidingen voor studenten (meubelontwerp en interieur). In dit derde artikel bekijken we het Totaalconcept voor een Afscheidscentrum van Ellen Dieltjens, die studentenlaureate werd in de categorie Interieur.

Ellen Dieltjens kreeg de award voor interieurontwerp met haar Totaalconcept voor een Afscheidscentrum, een herbestemming van de luchthaven van Deurne. Het is een allesomvattend project dat alle functies die bij een begrafenis horen groepeert onder in één centrum (opbaring, verzorging en bewaring van het lichaam; begrafenis, koffietafel en bezinning en crematorium, begeleiding van de nabestaanden en begraafpark). Elke ruimte heeft een eigen karakter dat past binnen het grotere geheel. Ook de bijzondere omgeving vormt een meerwaarde.

De uitdaging was de rustgevende, ingetogen sfeer die een begraafcentrum uitstraalt, combineren met een sterk interieurontwerp. De dualiteit tussen de openbare ruimte en het persoonlijke verdriet uit zich in een aantal contrasten: licht/donker, binnen/buiten, privé/publiek en sacraal/neutraal.
Dieltjens zocht haar inspiratie bij de natuur. Dit vertaalde ze naar een eenduidig interieurconcept: elk onderdeel van het ontwerp werd vormgegeven rond een thema dat gebaseerd was op een natuurbeeld (‘publieke ruimte’ en ‘duurzaamheid’ kregen speciale aandacht). Ook het materiaalgebruik, de vormgeving en de verlichting stemde ze hierop af. Dit alles resulteerde in een sterk en overtuigend concept.
Het project scoort tevens hoog wat aandacht voor duurzaamheid betreft. Zo wordt  de warmte uit de verbrandingsovens omgezet in bruikbare energie voor het hele complex. Alle gebruikte materialen bezitten overigens het Cradle to Cradle-certificaat. Ze zijn ontwikkeld aan de hand van een levenscyclusanalyse.