Doorzoek volledige site
19 december 2010 | TIM JANSSENS

Fidias Awards (4): Jaga-stand van Stefan Put

Stefan Put ontving op 24 november de Fidias-Award in de categorie ‘Ecologie’. Hij ontwikkelde een beursstand voor Jaga, waarin hij - conform de Cradle-to-Cradle-gedachte - ecologie in verband bracht met de tentoongestelde radiatoren.

Stefan Put ontving op 24 november de Fidias-Award in de categorie ‘Ecologie’. Hij ontwikkelde een beursstand voor Jaga, waarin hij - conform de Cradle-to-Cradle-gedachte - ecologie in verband bracht met de tentoongestelde radiatoren.

Stefan Put kreeg van Jaga (producent van verwarmingssystemen) de opdracht om een beursstand te ontwerpen voor Tour&Taxis in Brussel. In de stand moesten drie aparte groepen radiatoren worden getoond: “Oxygen”-radiatoren met de nadruk op gezonde zuurstof, “Eyecatchers” (designradiatoren) en de “No Waste”-groep, radiatoren die gericht zijn op energiebesparing. Put verkoos deze drie groepen te visualiseren aan de hand van drie verschillende U-vormige domeinen die elk een kenmerkende toren hebben.


 


De “Oxygen”-groep kreeg de grootste stand. Die toren bestond uit een boven- en een benedenverdieping, opgebouwd uit aluminium profielen met polycarbonaat wanden ertussen. Beneden is er een gesloten ruimte, waarbinnen “Oxygen”-radiatoren verbonden zijn met de bovenverdieping door middel van een transparante buis. Op de verdieping heeft men een microklimaat gecreëerd om de werking van de “Oxygen”-systemen aan te tonen.
Bij de “No Waste”-groep was er vooral aandacht voor de nieuwe micro-canal radiator. Deze bestaat uit een korf die gemaakt is van wapeningsnet en gevuld werd met betonafval. Het geheel pronkte op een kroon van wapeningstaven.
De creatieve “Eyecatchers” kregen dan weer een iets hogere toren, opgebouwd uit prototype “Play”-radiatoren met enkele monitoren ertussenin.


 


Dit alles staat in het kader van de Cradle to Cradle-gedachte: voorzien in onze eigen behoeften en tegelijk de toekomstige generaties meer mogelijkheden bieden. Put wist deze achterliggende filosofie in verband te brengen met de ecologische eigenschappen van de toestellen die tentoongesteld werden. Zo werden de wanden van de stand ontworpen met afval, meer bepaald met houtlatjes van vroegere radiatorroosters.