Doorzoek volledige site
21 december 2010 | NJ

Staalbouwwedstrijd: KBC-kantoor in Leuven door Crepain Binst Architecture

Deze ‘transparante’ bank, in de stationsomgeving is een van de laatste ontwerpen die de betreurde toparchitect Jo Crepain tekende. De opmerkelijke overkraging bezorgde het project een nominatie in de categorie niet-residentiële gebouwen van de Staalbouwwedstrijd 2010.

Deze ‘transparante’ bank, in de stationsomgeving is een van de laatste ontwerpen die de betreurde toparchitect Jo Crepain tekende. De opmerkelijke overkraging bezorgde het project een nominatie in de categorie niet-residentiële gebouwen van de Staalbouwwedstrijd 2010.



Foto: BCM

 


Na een tien jaar durende metamorfose van de stationsomgeving werd de uitdaging aangegaan de lege vlek op de Tiensevest, met zijn beperkte oppervlakte van 210 m² en breedte van 6 m, met voldoende kantoorruimte voor KBC in te vullen. Dit werd bereikt met een 10 m grote uitkraging op de eerste verdieping over het voetpad aan de ringweg. Dit concept straalt meteen ook de architecturale kracht van het gebouw uit.



 


Deze uitkraging wordt verwezenlijkt door een staalconstructie die is ingebouwd in de vloer- en plafondopbouw. Met deze uitkraging, zonder enige tussensteun, werden de maximale limieten van de staalkracht uitgepuurd. De publieke zones van het gebouw worden benadrukt door de transparantie van de gevel, terwijl de zones voor intern gebruik discreet worden afgeschermd door de metalen vinnen op niveau +2 en +3. Voor de plaatsing van het glas werden bij de montage van de staalstructuur al bepaalde maatregelen getroffen. In de berekening van de doorbuiging van de staalstructuur werd vanzelfsprekend met het gewicht van het glas, een paar ton, rekening gehouden. Tijdens de montagewerken werd deze gewichtsbelasting van het glas reeds aangebracht door het plaatsen van tegengewichten. Deze werden stelselmatig verwijderd, naarmate het glas werd geplaatst. Zo is een constante doorbuiging van de staalstructuur gegarandeerd.


Technische fiche:  KBC Esplanade

Plaats: Martelarenplein 22, Leuven
Opdrachtgever: KBC Groep, Brussel
Architect: Crepain Binst Architecture, Antwerpen
Studiebureau: Stabilogics, Kampenhout
Algemene aannemer: Vooruitzicht, Antwerpen
Staalbouwer: BCM, Hoogstraten



    

Foto's: BCM