Doorzoek volledige site
14 december 2016

Architecten Achtergael tekent nieuw hoofdkwartier BM Engineering

Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael

In oktober 2015 schreef BM Engineering een ontwerpwedstrijd uit voor een nieuw hoofdkwartier in het Beneluxpark in Kortrijk. Een longlist met 21 kanshebbers werd herleid tot een shortlist met vier bureaus. Architecten Achtergael kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.

Het gebouw wordt op het spievormige terrein noordelijk ingeplant. Zo zal het niet alleen beeldbepalend zijn langs de drukbereden Beneluxlaan. Vanuit de diverse werkplekken worden op die manier ook de beste vergezichten gegarandeerd. De architect ging voor het rationeel indelen van het terrein en de bebouwing uit van een virtueel structureel grid van 7,5 meter. Ook de ruime landschapsparking past hierin.

 

Functionele indeling

De kantoren voor BM Engineering bevinden zich als ‘belle etage’ op de eerste verdieping van het gebouw. De gelijkvloerse verdieping huisvest het gemeenschappelijk onthaal en de kantoren voor de huurder, uitkijkend op de omgeving en zichtbaar vanaf de Beneluxlaan. Een bijkomende kantoorbeuk op de eerste verdieping kan dienen als uitbreiding voor BM of voor de huurder. Onder een deel van het gebouw voorziet een kelder in voldoende bergruimte. Een multifunctionele/eetruimte met goed uitgeruste keuken en een grote vergaderzaal met multimediatoepassingen, palend aan een dakterras, worden als ‘penthouse’ op de bovenverdieping geplaatst.

 

Overleg en ontmoeting staan centraal in de toekomstige werkomgeving.

 

Overleg en ontmoeting staan centraal in de toekomstige werkomgeving. Zowel op de gelijkvloerse als op de eerste verdieping kan flexibele werk- en vergaderruimte met ontspanningsmogelijkheden worden georganiseerd. Om de open kantoren werkbaar te maken, werden diverse ingrepen gedaan. Verschillende boxen verdelen de open ruimte. Centraal loopt een verticaal blok met sanitair, plotruimte, trapkern en lift over de drie verdiepingen. In een ander blok worden overlegruimtes en individuele werkplekken voorzien. Ook de materiaalkeuze, waarbij lichte kleuren met warme houttinten worden gecombineerd, zullen zorgen voor een aangename werkomgeving.

 

Uitgekiend energieplan leidt tot BEN-kantoorgebouw

Om een bijna energieneutraal kantoorgebouw met een E-peil van 40 en een K-peil van 35 te realiseren, werden duurzame keuzes gemaakt. De landschapskantoren worden georiënteerd langs de noord- en noordoostzijde van het gebouw. Aan de zuid- en westkant voorkomen externe zonnewering en de brede luifel aan de inkomzijde oververhitting in de zomer. Klimaatplafonds voor verwarming en koeling zorgen voor een groot thermisch werkcomfort. De energie wordt opgewekt met een BEO-veld met water-waterwarmtepomp. Voor het koelwater in de zomer moet geen extra energie worden gebruikt. Dit principe zorgt meteen voor een lagere energie- en onderhoudskost. Het ventilatiesysteem is voorzien van vochtigheidscontrole. Extra  elektriciteit wordt gegenereerd door PV-panelen die van buitenaf onzichtbaar in het dak van de penthouse worden geïntegreerd.

Een extensief groendak op de kantoren is niet alleen een esthetische blikvanger vanuit het penthouse. Het verhoogt ook de thermische inertie van het dak, buffert het regenwater en draagt bij tot een aangenaam binnenklimaat.

Ledverlichting met daglichtsturing en een domoticasysteem zorgen voor een hoge flexilibiteit maar beperken ook de verbruikskost. Snel en veilig dataverkeer wordt modulair mogelijk gemaakt met zowel bedrade als WIFI-toegangen. Bij het moderne werken is ook de akoestische kwaliteit van de ruimtes heel belangrijk. Vasttapijt en een lamellenplafond met een isolatielaag staan hiervoor borg.