Doorzoek volledige site
02 januari 2011 | TIM JANSSENS

Jaaroverzicht 2010 - Coussee en Goris en RCR mogen Waalse Krook ontwerpen

De Vlaams-Catalaanse combinatie Coussee & Goris en RCR Arquitectes won het voorbije jaar de prestigieuze ontwerpwedstrijd voor de Waalse Krook, een van de belangrijkste innovatieve projecten in het Gentse stadscentrum. Ze werden via een Open Oproep gekozen uit honderd gerenommeerde binnen- en buitenlandse ontwerpers.

De Vlaams-Catalaanse combinatie Coussee & Goris en RCR Arquitectes won het voorbije jaar de prestigieuze ontwerpwedstrijd voor de Waalse Krook, een van de belangrijkste innovatieve projecten in het Gentse stadscentrum. Ze werden via een Open Oproep gekozen uit honderd gerenommeerde binnen- en buitenlandse ontwerpers.


Het ontwerp van de combinatie vertrekt vanuit een zeer sterke relatie tussen het nieuwe gebouw en de verschillende componenten in de ruimere omgeving. Het zal een zeer horizontale constructie worden, opgebouwd uit verschillende niveaus met elk hun eigen functie. De nieuwbouw (waar de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media gevestigd zullen zijn) zal een ‘kreuk’ bevatten, waardoor het gebouw zich perfect plooit naar de glooiende gang van de Schelde.  Op het plein, in de kern van de site, sluiten een aantal publieke functies aan: auditorium, restaurant, … Op het niveau daarboven vinden we een tweede, verhoogd plein dat rechtstreeks aansluit op de nieuwe bruggen en op die manier snelle verbindingen naar de rest van de stad realiseert. Het grote plein aan de voorkant dient als toegangsplateau, dat tegelijk ook de link zoekt met het jaagpad en het water. Het gebouw is lang, om de lichtinval zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Op de verdiepingen daarboven bevinden zich de kennisbibliotheek, de cultuurbibliotheek en het Centrum voor Nieuwe Media. Op het vijfde en bovenste niveau zijn de verschillende kantoren voorzien.


    

Het ontwerp van Coussee & Goris en RCR voor de Waalse Krook. Tegen 2015 zouden de werken gefinaliseerd moeten zijn.

 


De site, die er momenteel fel verwaarloosd bijligt, zal een heel andere invulling krijgen. Men wil er een dynamisch kruispunt van kennis en innovatie van maken door er onder andere de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media onder te brengen. Voorts worden het openbaar domein en de kades volledig heraangelegd, zodat er verschillende pleinen ontstaan en er opnieuw interactie optreedt met het rondom gelegen water.  
De ontwerpers opteerden ervoor om niet per se gebruik te maken van technische hoogstandjes. Ze willen de focus op innovatie en technologische vernieuwing daarentegen vertalen in een gebouw dat vooral open en faciliterend wil zijn en perfect geïntegreerd is in de stedelijke Gentse context.

Coussee & Goris en RCR voldeden met deze aanpak het meest aan de criteria van de twintigkoppige jury, die voornamelijk aandacht schonken aan concept- en visievorming en kostenbeheersing. Door de open atmosfeer en het delicate evenwicht tussen gewoel en rust, lawaai en stilte, ontspanning en concentratie en dynamiek en ernst strookt het ontwerp perfect met de achterliggende filosofie van kennis en knowhow als deel van ieders leefwereld.


    

Het Vlaamse ontwerpduo Coussee en Goris zullen de huidige site een nieuwe bestemming geven.


 
De realisatie van het nieuwbouwproject, van ontwerp tot uitvoering, zal vijf jaar in beslag nemen. Vanaf 2012 zullen de nieuwbouwwerken op de site starten. De opening van de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media wordt gepland in het najaar 2015.