Doorzoek volledige site
06 januari 2011 | EVA SCHREURS

Conix Architects ontwerpt residentieel bouwproject Tuinen van Tilia

In Oudergem wordt gewerkt aan het grootschalig residentieel bouwproject “Tuinen van Tilia”, ontworpen door Conix Architects in opdracht van Bouygues Immobilier Belgium.

In Oudergem wordt gewerkt aan het grootschalig residentieel bouwproject “Tuinen van Tilia”, ontworpen door Conix Architects in opdracht van Bouygues Immobilier Belgium.


Het project "De Tuinen van Tilia" bestaat uit 3 gebouwen, waarin een grote verscheidenheid aan appartementstypen wordt voorzien.

Een grote verscheidenheid aan appartementstypen


Het project, dat bestaat uit 3 gebouwen, omvat in totaal 204 appartementen. Het ontwerp is een onvervalste baksteenarchitectuur, gecombineerd met elementen in geprefabriceerd beton. Alle daken zijn groene daken met een extensieve beplanting van sedum en lage grassen.

Om aan een verscheidenheid van bewoners een nieuwe woning te kunnen aanbieden wordt een zo groot mogelijke diversiteit aan typeappartementen voorzien. Elk appartement heeft zijn eigen buitenruimte, hetzij een terras, balkon of tuin. Ondergronds zijn er 244 parkeerplaatsen en 204 bergruimtes voorzien. De indeling van de units is gekozen in functie van de oriëntatie, het licht en uitzicht. Gezien de grote hoogteverschillen verlopen de gebouwen trapsgewijs volgens de helling van het terrein.

Aandacht voor groen

De bewoners van de residentiële buurt waarin “Tuinen van Tilia” wordt opgetrokken, waren gewend aan het groene eiland dat het perceel vroeger was. Het bleek daarom een grote uitdaging om de gemeente Oudergem en de buurtbewoners te overtuigen van de strakke architectuur en de eenvoudige vormgeving van het project. Om hieraan tegemoet te komen, is er veel aandacht besteed aan de creatie van een groene gordel rond en tussen het gebouw. Bovendien kunnen de bewoners genieten van een grote binnentuin, die ingericht is als een park met bomen, struiken en grasvlaktes.


    
    
De grote binnentuin en het groen rond en tussen de gebouwen verzachten de strakke architectuur van de Tuinen van Tilia.

De drie gebouwen hebben een herkenbare plattegrond in L-vorm. Hoewel de bebouwing is uitgelijnd met de straat, werd er toch vermeden dat de binnentuin gesloten wordt door op twee hoeken een brede doorgang  te laten, die toelaat de binnentuin van op straat te zien en ook te betreden. Het project bevindt zich vlakbij het openbaar vervoer en op wandelafstand van het centrum van Oudergem.

Aandacht voor duurzaam bouwen

Bij het ontwerp werd bijzondere aandacht besteed aan de technieken van duurzaam bouwen. De draagstructuur is opgebouwd in silikaatsteen en gewapend beton. De eerste twee gebouwen zijn standaard uitgerust met centrale stookplaats en ventilatiesysteem C+, in combinatie met zelfregelende verluchtingsroosters in de ramen. Het derde gebouw is geconcipieerd als een laag-energiegebouw met een ventilatiesysteem D waar ook extra maatregelingen getroffen werden inzake akoestiek.

    

De bouwwerken zijn in november 2009 aangevat en zouden in november 2012 afgerond worden.