Doorzoek volledige site
11 januari 2011 | NJ

Staalbouwwedstrijd: Speciale juryprijs: Woning De Jaeger – Weustenraed door Patrick Persoons

Omwille van een beperkt budget in combinatie met een korte bouwtijd zocht architect Patrick Persoons zijn toevlucht in de staalskeletbouw. Het resultaat, een nieuwbouwwoning met een industrieel karakter, ontving de speciale juryprijs van de Staalbouwwedstrijd 2010.

Omwille van een beperkt budget in combinatie met een korte bouwtijd zocht architect Patrick Persoons zijn toevlucht in de staalskeletbouw. Het resultaat, een nieuwbouwwoning met een industrieel karakter, ontving de speciale juryprijs van de Staalbouwwedstrijd 2010.



Foto: Patrick Persoons

 

Bij de realisatie van een opvallende nieuwbouwwoning te Wondelgem speelde het budget een primordiale rol voor de uitvoeringsmethodiek. Om de kostprijs te drukken, werd gestreefd naar een korte bouwtijd en een eenvoudig materiaalgebruik. Uit deze overwegingen vloeide een hedendaags ontwerp voort dat opgebouwd werd uit een staalskelet en dat hoofdzakelijk uit geprefabriceerde elementen bestaat. Naast de stalen kolommen en balken, hanteerde men tevens betonnen predallen en werd het dak opgebouwd uit sandwichpanelen. De afwerking binnenin is vrij sober gebleven. PU vloeren versterken er de strakheid en grootte van de oppervlakten, de predallen zijn zichtbaar gelaten en zijn enkel voorzien van een dun spuitplamuur.


    

Foto's: Patrick Persoons

 

Het ruimtelijke en industriële karakter werd nog versterkt door een geperforeerde stalen trap te plaatsen die zich tegen een Reglitwand nestelt. Het gebruik van een stalen hoofdconstructie maakte meteen ook grote overspanningen mogelijk. Zo werd de ruimte van 7,50 meter breed in één maal overspannen, wat een ruim loftgevoel creëerde doorheen de woning. De volledige woning werd opgevat als vier stalen portieken waartussen de oppervlakte vrij kon ingedeeld worden. Het geheel is een combinatie van IPE- en HEB-profielen. Tussen de stalen Iiggers werden de predallen ingewerkt, waardoor de hoogte van de I-profielen in aanzicht kleiner werd. Ook het dak maakt deel uit van het staalskelet: het dakspant bestaat uit een HEB-profiel waarop de sandwichpanelen zijn geplaatst.



Foto: Patrick Persoons

 

Naast het budgettaire aspect werd ook duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen bij de realisatie van deze eengezinswoning. Vooreerst werd de volledige woning ingepakt in een isolatiepakket van PU: 8 cm in de vloer en muren, 12 cm op het platte dak en 17 cm in het hellende dak. Het platte dak wordt bovendien ook voorzien van een daktuin, om zo een bijkomende bescherming te creëren tegen mogelijke opwarming van de onderliggende vertrekken. Op het gelijkvloers, waar voor grote glaspartijen gekozen werd, moeten geïntegreerde zonnescreens oververhitting vermijden.
Tenslotte wordt de massa van het gebouw ook ingezet om bewust met de geproduceerde warmte om te gaan. Deze warmte, die geproduceerd wordt via de vloerverwarming op het gelijkvloers, moet door de vides langs zeer veel vloeren en wanden passeren vooraleer het de woning verlaat.


Motivatie van de jury

De staalstructuur blijkt perfect geschikt voor het ontwerp van deze duurzame rijwoning, die snel en met een beperkt budget werd gebouwd. Het onafhankelijk skelet bestaande uit portieken, maakt het perceel over zijn ganse breedte vrij en zorgt zodoende voor nuttige plaatswinst naast een performante akoestische isolatie en flexibele inrichtingsmogelijkheden van het lofttype.



Patrick Persoons voor de camera van www.vlaamsearchitectuur.be




 
Technische fiche:  Woning De Jaeger - Weustenraed

Plaats: Dikke Lindestraat 91, Wondelgem
Opdrachtgever: Dhr. en Mevr. Jaeger-Weustenraed, Wondelgem
Architect: Patrick Persoons, Melle
Studiebureau: Ingenieursbureau Norbert Provoost, Sint-Amandsberg
Algemene aannemer: Novabouw, Merelbeke
Staalbouwer: Novabouw, Merelbeke


    

    

Foto's : Patrick Persoons