Doorzoek volledige site
15 januari 2011 | EVA SCHREURS

Bouw van uniek energiezuinig woonzorgcomplex 'Nimmerdor' gestart

Het woonzorgcomplex 'Nimmerdor' in Grijpskerke wordt als eerste in Nederland volledig passief gebouwd. Het ontwerp ontvangt hiervoor het Keurmerk PassiefBouwen. Uniek is de uitvoering in de traditionele bouwmethode Keramisch Passief, een concept van Wienerberger en Recticel Insulation.

Het woonzorgcomplex 'Nimmerdor' in Grijpskerke wordt als eerste in Nederland volledig passief gebouwd. Het ontwerp ontvangt hiervoor het Keurmerk PassiefBouwen. Uniek is de uitvoering in de traditionele bouwmethode Keramisch Passief, een concept van Wienerberger en Recticel Insulation.Het energieverbruiksvriendelijk woonzorgcomplex, met 23 huur- en 7 koopwoningen, een dorpszaal, gym- annex theaterzaal, jeugdhonk en 4 commerciële ruimten, is van de hand van Architecten Alliantie BV en wordt gebouwd in de unieke CO2-neutrale straat Bakkersland. ROM Marsaki ontwikkelt 'Nimmerdor' voor woningcorporatie Woonburg. De eerste oplevering staat volgens hoofdaannemer Walcherse Bouw Unie gepland in de herfst van 2011.
Keramisch Passief: Innovatief maar traditioneel


Passiefbouw houdt rekening met natuurlijke energiebronnen, reductie van energiegebruik en verantwoorde energieopwekking. De energiezuinige bouwmethode Keramisch Passief werd als concept ontwikkeld door Wienerberger, producent van keramische bouwmaterialen, en isolatiespecialist Recticel Insulation. Beide partijen deden hiermee al ervaring op in België.

Keramisch Passief vertrekt van de traditionele bouwmethode met bakstenen gevels, keramische binnenmuren en spouwisolatie in polyurethaan, zonder dat de muren kasteeldik worden uitgevoerd. Met de combinatie van Porotherm binnenmuurelementen en Eurowall isolatieplaten worden uitstekende isolatiewaarden bereikt. Daarnaast wordt ook de volledige isolatieschil bekeken waarbij Recticel isolatieplaten in polyurethaan inzet in vloeren, wanden en dak.

'Nimmerdor', het eerste 'passieve' woonzorgcomplex van Nederland, wordt gebouwd volgens dit Keramisch Passief principe. In 'Nimmerdor' liggen de Rc-waarden op ca. 10 m² K/W waar 6 m² K/W al vooruitstrevend is.

    

Impressie van multifuncioneel woongebouw "Nimmerdor" volgens keramisch passief principe.


Keurmerk voor ontwerp van niveau

Het woonzorgcomplex ontving het Keurmerk PassiefBouwen van Stichting PassiefBouwen.nl voor het ontwerp. De Stichting stimuleert passief bouwen in Nederland door het verenigen van marktpartijen, koepelorganisaties en overheden. Om een passiefbouw te bereiken, zijn onder meer de positie van een gebouw, detailleringen van luchtdichtheid, isolatie en het vermijden van koudebruggen en verantwoorde energieopwekking en –verbruik van belang.
"Nimmerdor" ontving het Keurmerk PassiefBouwen van Stichting PassiefBouwen.nl voor het ontwerp.


Online volgen bouwvorderingen Keramisch Passief

De ontwikkelingen van het innovatieve project 'Nimmerdor' zijn dagelijks te volgen op de webblog www.keramischpassief.nl. Daar is alle informatie te vinden over dit project en over de unieke samenwerking van alle betrokken partners. Wienerberger en Recticel Insulation houden via een speciaal weblog op de website de voortgang van de bouw in Grijpskerke bij.