Doorzoek volledige site
17 januari 2011 | HP

De Zaat: gestapeld wonen langs het water in Temse

Binnen het kader van het woonproject De Zaat waarbij de Boelwerf langsheen de Schelde in Temse wordt omgetoverd tot een aangename woonbuurt ontwierp Bontinck Architecten een compacte woontoren waarmee ze het weidse uitzicht op de groene omgeving maximaal willen uitbuiten.

Binnen het kader van het woonproject De Zaat waarbij de Boelwerf langsheen de Schelde in Temse wordt omgetoverd tot een aangename woonbuurt ontwierp Bontinck Architecten een compacte woontoren waarmee ze het weidse uitzicht op de groene omgeving maximaal willen uitbuiten door een stapeling van erg gevarieerde appartementen met grote terrassen en veel ramen.


 

Situering

Langsheen de benedenloop van de Schelde te Temse bevindt zich een rijk variërend natuurgebied dat door haar unieke en rustige ligging uitermate geschikt is om er projecten voor kwaliteitsvol wonen te realiseren. Zo werd hier op de site van de oude Boelwerf het nieuwbouwproject “De Zaat” ontwikkeld dat plaats biedt aan zo’n 42 appartementen en een ondergrondse parking. Het Gentse Bontinck Architecture and Engineering stond hierbij in voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwe project.

    
Project De Zaat: maquette en werfbeeld.

 


Uitgangsconcept

Bij het ontwerp vertrokken de architecten vooreerst van de betrachting om het weids uitzicht op de Schelde en haar omgeving zo optimaal mogelijk te benutten en integreren in de appartementen: het uitzicht moest voor alle projecten op de site bereikbaar en beschikbaar zijn. Deze interactie met de omgeving werd meteen het basisuitgangspunt voor het verkavelingplan van deze oever. Zo staan de verschillende projecten aan de oever geschrankt ten opzichte van elkaar zodat het ene bouwvolume het zicht van de ander niet belemmert en werd het landschap ook in de buitenaanleg tussen de verschillende projecten doorgetrokken. In het project De Zaat woont men bovendien dankzij vrij grote terrassen ook letterlijk met zicht op en in relatie met de Schelde.

    
Detail terrassen.

 


Speelsheid in plan en gevel

Bij de uitwerking van de woontoren De Zaat werd er gestreefd naar kwaliteitsvolle appartementen met hierbij een grote variatie in indeling. De middelhoogbouw (20m x 27m x 34m) bevat een centrale kern waarrond op elke verdieping 4 appartementen liggen. Om binnenin een ‘plan libre’ te kunnen waarmaken, dragen de gevelvlakken de structuur van het gebouw en werken ze samen als een vierendeelligger.

 


Dankzij het gebruik van vrij geplaatste wanden in een betonskeletstructuur liggen de terrassen variërend in de gevelvlakken, wat voor een speels uiterlijk moet zorgen. De schijnbare willekeur van de gesloten delen zorgt ervoor dat het gebouw een dynamisch effect krijgt. Bovendien zitten de ramen telkens verdiept zodat een zonnewering overbodig wordt en de schaduwwerking gedurende de hele dag het gebouw een extra speelsheid geeft. 

    

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: nv Nieuw Temse
Ligging: Oude boelwerf Temse
Functie: verkaveling + woonproject
Oppervlakte: 5 890 m² appartementen en 2 236 m² ondergrondse parking
Bouwvergunning: 2008
Realisatie: 2009-2010

Meer info vindt u terug op www.dezaat.be.