Doorzoek volledige site
18 januari 2011 | TIM JANSSENS

Fidias Awards 2010 (5): Hidden van Sarah Philippaers

Studente Sarah Philippaers was met haar meubelontwerp ‘Hidden’ een van de laureaten op de voorbije Fidias Awards voor interieurarchitectuur. Als eindwerk ontwierp ze een lambrisering die het leven van minder mobiele senioren aanzienlijk zou kunnen vergemakkelijken.

Studente Sarah Philippaers was met haar meubelontwerp ‘Hidden’ een van de laureaten op de voorbije Fidias Awards voor interieurarchitectuur. Als eindwerk ontwierp ze een lambrisering die het leven van minder mobiele senioren aanzienlijk zou kunnen vergemakkelijken.

Het concept ‘Hidden’ richt zich op senioren, wiens mobiliteit gewoonlijk afneemt naarmate het ouder worden. Toch willen ze zolang mogelijk zelfstandig wonen, een wens waaraan Sarah Philippaers tegemoet wilde komen. Via een eenvoudig te bevestigen lambrisering met handgreep hoopt ze de senioren een praktisch hulpmiddel te bieden. Het kan makkelijk vastgeklikt worden op een op de muur gemonteerd lattenwerk, waardoor men het eigenlijk overal kan plaatsen. Dit maakt afstemming op de specifieke behoeften van de senioren mogelijk. Ook is het mogelijk om objecten over de handgreep te haken, wat hen nog meer steun biedt bij het zich verplaatsen.Philippaers trachtte dit functionele doel te verweven met een mooie vormgeving. Ze werkte het ontwerp visueel uit in een bestaande woning om uit te testen of het ontwerp geen afbreuk zou doen aan de waarde van de ruimte. Voor het prototype werd er gebruik gemaakt van een combinatie van berkentriplex en buigtriplex.

De jury meende dat Sarah Philippaers de noden van de maatschappij inzag en dat ze die uitstekend heeft weten om te zetten in een concreet uitvoerbaar ontwerp.