Doorzoek volledige site
21 januari 2011 | TIM JANSSENS

Fidias Awards 2010 (6): Verblijf voor een tweeling van Marc Supply en Anneli Lahtua (Studio Linja)

In dit zesde artikel van onze reeks over de Fidias interieurawards 2010 gaan we dieper in op het ontwerp van de laureaten in de categorie ‘Privé / Meubelontwerp’, meer bepaald Marc Supply en Anneli Lahtua. Ze kregen de award voor hun ‘Verblijf voor een tweeling’, een kamerconcept waarbij economische ordening, detaillering en versterking van de ruimte centraal stonden.

In dit zesde artikel van onze reeks over de Fidias interieurawards 2010 gaan we dieper in op het ontwerp van de laureaten in de categorie ‘Privé / Meubelontwerp’, meer bepaald Marc Supply en Anneli Lahtua. Ze kregen de award voor hun ‘Verblijf voor een tweeling’, een kamerconcept waarbij economische ordening, detaillering en versterking van de ruimte centraal stonden. De aannemer van dit project is Hugo Goossens van Goossens bvba.

In se gaat het om de opdeling van een grote ruimte in twee afzonderlijke ruimtes. Die gebeurt door middel van een grote meubelconstructie met slaapgelegenheden, kasten en een wandfragment in klaar glas. Dit laatste element houdt de optische binding tussen de kamers in stand. Elke kamer beschikt over een bed en een werkplek. Voorts kan er nog extra slaapgelegenheid gecreëerd worden: de ene kamer beschikt over een bedlade onderaan de slaapalkoof, in de andere kamer kan een soort hut gebouwd worden boven de nieuwe inkomsas. 
    

    
Foto's: Wim Vandekerckhove


De kamer bevindt zich in een sober rechthoekig woonhuis met een zadeldak. Dit maakt dat er sprake is van een soort wigvorm. Supply en Lahtua hebben ook daar hun creativiteit laten spreken. Waar er in de ene kamer op die manier een lange, zwak schuin oplopende lichtband ontstaat, valt het licht in de andere kamer binnen door een verticaal raam. Dit resulteert in diverse doorzichten vanop verschillende kijkhoogten. De kamers kunnen verduisterd worden met behulp van een rolgordijn met automatische bediening.

De kracht van het project zit ‘m in deze compacte ruimtebesteding: aangezien de ruimte beperkt is, waren een economische ruimtelijke ordening en een nauwkeurige detaillering absoluut aangewezen. De aannemer van dit project is Hugo Goossens van Goossens bvba.



 

Foto: Wim Vandekerckhove