Doorzoek volledige site
26 januari 2011 | HP

Teema architecten ontwerpt passiefschooluitbreiding in Londerzeel

Ter vervanging van diverse uitgeleefde schoolpaviljoenen ontwierp TEEMA architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek een uiterst compacte passieve schooluitbreiding voor het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel.

Ter vervanging van diverse uitgeleefde schoolpaviljoenen ontwierp TEEMA architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek een uiterst compacte passieve schooluitbreiding voor het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel.

 

 

 

Situering

De uitbreiding van het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel is het derde pilootproject in het kader van de DBFM-procedure voor het inhaalprogramma voor de scholenbouw in Vlaanderen. De vraag was om de bestaande uitgeleefde paviljoenen te vervangen door een eigentijdse passiefschooluitbreiding met klaslokalen, werkplaatsklassen, een refter en een sporthal.


Een centrale ontmoetingsruimte als spil

De centrale ontmoetingsruimte is het uitgangspunt van het uiterst compacte ontwerp: deze herbergt de eetzaal, circulatieruimte en het open leercentrum. Zowel de bestaande klassenvleugel, de nieuwe klaslokalen als de werkplaatsklassen geven uit op deze ontmoetingsruimte.
De nieuwe gevel aan de bestaande speelplaats herwaardeert tevens de bestaande gebouwdelen. Het compacte volume kreeg een sprekende vorm met grote, diepe ramen zonder onderverdelingen. De sporthal heeft een laag overhoeks raam en twee daklichten aan de kopgevels over de hele breedte van de ruimte. De werkplaats met sheddaken wordt als casco ruimte gezien waarin de demonteerbare instructielokalen een tijdelijke plek krijgen. Indien nodig kunnen later klassen aan de gevels worden geplaatst.

 

 


 

Zicht op de refter binnen de centrale ontmoetingsruimte.

 

 
Een passiefschool als ontwerpuitdaging

De grootste uitdaging was volgens de ontwerpers de inzet van dit passiefhuisproject op zich: het ontwerp van een op alle fronten duurzaam gebouw. Hierbij wordt er niet enkel aandacht besteed aan het energieverbruik, maar ook aan de economie van de constructie, de duurzaamheid in de tijd en de levenscyclus van de materialen, de belevingskwaliteit van de ruimtes en aan het medegebruik van de school door derden. Daarnaast gaat er ook bijzondere aandacht uit naar de verwezenlijking van een passief gebouw via onder meer een doorgedreven isolatie van gevels en dak. Verder wordt een gebouwbeheersysteem voorzien dat het systeem van zonwering, en dag- en nachtventilatie op elkaar afstemt en via grondbuizen tenslotte wordt buitenlucht voorgekoeld of -verwarmd.

 

 

 


De gevels krijgen een tactiele uitstraling door de toepassing van een patroon van verschillende types baksteenstrips op een EPS-isolatie van zo'n 30 cm. In deze baksteenstrip wordt overigens ook de automatische zonwering geïntegreerd. Via sheddaken met driedubbele beglazing wordt bovenlicht tot in het centrum van de werkplaatsklassen, de sporthal en de ontmoetingsruimte gebracht, wat voor een aangename verblijf- en ontmoetingsplaats moet zorgen in het hart van de nieuwe school.

 

 


 

Zicht op de vide centraal in het project.

 


Projectgegevens

Naam van het project
: Passiefschooluitbreiding GTI, Londerzeel
Ligging: Daalkouter 30, 1840 Londerzeel
Opdrachtgever: AGIOn – Agentschap voor infrastructuur in het Onderwijs
Ontwerpers: TEEMA architecten bvba
Studiebureaus:  
*adviesbureau stabiliteit : Babel Ingenieurscollectief, Gent
 *adviesbureau duurzaam bouwen: Cenergie, Berchem
 *adviesbureau technieken: Herelixka nv, Merksem
 *adviesbureau akoestiek : Johan De Laere & Associates, Berchem
Hoofdaannemers: nog niet gekend
Start bouwwerken: 2011
Investeringsbedrag: 6.500.000 euro