Doorzoek volledige site
28 februari 2017 | LIESBETH VERHULST

Atelier MA+P vormt Valkenissehoeve om tot zorgboerderij

Illustratie | Atelier MA+P
Illustratie | Atelier MA+P
Illustratie | Atelier MA+P
Illustratie | Atelier MA+P
Illustratie | Atelier MA+P

Atelier MA+P is laureaat van de wedstrijd voor de omvorming van de Valkenissehoeve in het Antwerpse Hemiksem tot zorgboerderij. De oude hoeve wordt omgebouwd tot een multifunctioneel dagverblijf met atelierwerking voor jongeren uit de bijzondere jeugdzorg.

De organisaties Jeugdzorg Emmaüs en La Strada zullen in de vernieuwde Valkenissehoeve hun werking uitbouwen. Naast een multifunctioneel dagverblijf zal de hoeve ook een opvangfunctie aanbieden voor meisjes die nood hebben aan een plek om zich terug te trekken. Verder is het de bedoeling om de verbinding te maken met de lokale gemeenschap door samen activiteiten uit te bouwen en infrastructuur te delen.
 

Authentieke karakter bewaren

Het ontwerp van Atelier M Architects + Planners bv.cvba vertrekt vanuit de bestaande kwaliteiten van de hoeve. De architecten opteerden ervoor om geen nieuwe volumes toe te voegen, maar kozen voor een zachtere aanpak. Door het uitvoeren van minimalistische ingrepen in het bestaande volume, willen ze de ruimten opwaarderen en ontwerpen naar de behoeften en eisen van het nieuwe programma. Door het gecontroleerd samengaan van nieuw en oud, blijft het authentieke karakter bewaard.

De staat van de hoeve vraagt om enkele noodzakelijke renovatiewerken op het vlak van structuur, indeling en huidige energetische eisen. De uitdaging voor de architecten bestaat erin om met het gekende budget en de wens van de opdrachtgever om bepaalde zaken uit te werken met de opleiding bouw van Don Bosco of met sociale werkplaatsen, de noodzakelijke aanpassingen te kunnen uitvoeren zodat het nieuwe programma ingepast kan worden in de bestaande hoeve.
 

Verbinding met lokale gemeenschap

De grootste troef van het renovatieproject zit volgens Atelier M Architects + Planners bv.cvba in de verbinding met de lokale gemeenschap. “De Valkenissehoeve biedt plaats aan een zorg op maat die aansluiting zoekt bij de maatschappij”, klinkt het. “Vertrekkende vanuit een geïntegreerde aanpak worden linken gezocht met de buurt en worden sociale netwerken en het verenigingsleven aangemoedigd. Hierdoor vormt zich een duurzamere samenleving waarbij zorgbehoevende en niet-zorgbehoevende op een spontane manier met elkaar in contact komen in een architecturaal duurzaam project.”

GERELATEERDE DOSSIERS