Doorzoek volledige site
30 maart 2017 | PHILIPPE SELKE

Een hectare Azengar bekroont Docks Bruxsel

Docks Bruxsel, we hebben er al uitgebreid over gepraat en geschreven, maar we waren nog nooit ter plaatse geweest. Daar is nu verandering in gekomen door het persbezoek dat VMZinc zopas organiseerde. Het gaf ons de gelegenheid om enkele zaken te ontdekken: een prachtige architectuur, de realisatie van enorme organische volumes, ... en ook hoe weinig volk zo'n nieuw winkelcentrum blijkbaar trekt op een maandagochtend.

Geopend voor het publiek in oktober 2016 met een bovengrondse oppervlakte van 61.000 m² (5 verdiepingen), vormt het nieuwe Docks Bruxsel Shopping District met zijn opvallende, contrasterende architectuur een eerste stap in de metamorfose die de hoofdstad van België ondergaat. Het project met een gemengde functie verwelkomt je vandaag aan de ingang van de groot-Brusselse regio. Een voormalig industrieel terrein in het noorden van Brussel werd herschapen in een levendige, aantrekkelijke site: een plek om te leven en te beleven, met straten en pleinen, in niets te vergelijken met de vormgeving-out van klassieke winkelcentra.

Het project, ontworpen door Art & Build Architects, omvat verschillende gebouwen, elk met hun eigen specifieke architectuur. Visueel verrassen ze en nodigen ze mensen uit te flaneren over de ruime wandelstraten, te genieten van de landschapsarchitectuur en van de smaakvol ingerichte winkels. Drie van deze gebouwen, met de organische contouren van reusachtige ‘keien’ werden bekleed met 19.340 op maat gemaakte zinken platen van VMZINC®, goed voor 6.650 m²:

  • Het eerste gebouw huisvest een evenementenhal van 5.000 m² met een architecturale luifel aan de voorkant van het gebouw, gelegen aan het kanaal van Willebroek. Het is de toegangspoort van de stad.
  • De twee andere, overdekt met een enorm glazen dak, vormen een bioscoopcomplex met acht zalen.

 

Continuïteit

Het architectenbureau Art & Build Architects besteedde enorm veel aandacht aan de toegepaste materialen (zink, hout, glas…) om continuïteit te creëren tussen de open ruimtes en de bebouwing. Ruw maar toch stijlvol, roepen deze materialen herinneringen op aan het industriële verleden van de wijk.

Bij de beslissing om zink te gebruiken, ging de voorkeur naar AZENGAR®, het meest recente oppervlakteaspect in het productgamma van VMZINC® dat zijn gelijke op de markt niet kent. De beslissing viel al in 2013, toen het product nog in de ontwikkelingsfase zat en vormt hiermee het bewijs van het vertrouwen dat de architecten stellen in het merk. “We zochten een textuur die mat, heterogeen en lumineus was. We waren enthousiast over de stalen die we zagen van AZENGAR®. Zijn heldere en voorverweerde stijl doet denken aan de daken van Parijs.”, legt architect Lilia POPTCHEVA uit.

 

Duurzaam

Duurzaam en recycleerbaar, zo werd AZENGAR ontworpen en geproduceerd met een ecodesign-benadering in elke fase van het proces die meewoog in de beslissing om het in het project toe te passen. Die duurzame benadering stemt overeen met de beroepsfilosofie van de architecten. Het internationale certificaat ‘BREEAM Excellent’ dat het project al behaalde in de ontwerpfase, bewijst dit. Het werd toegekend omwille van de kleine ecologische voetafdruk van het project dankzij o.m. het gebruik van water uit het kanaal, de warmterecuperatie van een nabijgelegen verbrandingsoven, het gebruik van zonlicht via de glazen daken dat de binnenruimtes natuurlijk verlicht en de zonnepanelen op de groendaken.

 

Contrast tussen drie volumes

Dankzij een gevekbekleding die volledig in zink is, contrasteren de drie bouwvolumes met de andere gebouwen van het project en dragen ze bij tot de identiteit en de aantrekkelijkheid van het shoppingdistrict, dat talrijke winkels en restaurants telt, een museum gewijd aan de geschiedenis van de site, een bioscoop met 8 zalen en 7.000 m² kantoorruimtes. De dakbedekking van beide volumes werd uitgevoerd in Kalzip AluPlusZinc, net als bij de dakbekleding voor “Docks Maisonnettes”.