Doorzoek volledige site
11 februari 2011 | HP

Mertens architecten hertekent dorpscentrum Mariaburg

Afgelopen januari gingen de werken van start voor de heropwaardering van het centrum van Mariaburg in Brasschaat waarbij de heraanleg van het centrale plein gekoppeld wordt aan de realisatie van een nieuw woonproject naar een ontwerp van Mertens-architecten.

Afgelopen januari gingen de werken van start voor de heropwaardering van het centrum van Mariaburg in Brasschaat waarbij de heraanleg van het centrale plein gekoppeld wordt aan de realisatie van een nieuw woonproject naar een ontwerp van Mertens-architecten.


 


Bouwprogramma

De realisatie van het project Katerheidemolen in Mariaburg omvat twee grote fasen. Fase 1, die momenteel is aangevat, omvat de bouw van een nieuw volume waarin zowel handelspanden als appartementen en een ondergrondse parking worden ondergebracht. In de latere fase wordt vervolgens het aansluitende plein heraangelegd en zal er tevens een nieuw polyvalent volume voorzien worden op dit plein. De eerste fase wordt uitgevoerd in opdracht van het bedrijf Van Laerhoven, terwijl de gemeente Brasschaat instaat voor de realisatie van fase twee.

 


Globale opvatting

Het nieuwe bouwvolume creëert een volwaardige wand aan het plein en tracht het plein op die manier af te werken. Om het plein zo open mogelijk te houden, zal het nieuwe polyvalente volume op dit plein dat in de latere fase gerealiseerd wordt, een transparant gebouw worden met veel glas. De bestaande molen en de nieuwe polyvalente ruimte worden hierbij verbonden met zeilen, wat een rechtstreekse verwijzing moet vormen naar de vroegere wieken van de molen. Tegelijkertijd zullen deze zeilen ook een overdekte buitenruimte creëren bij nieuwe glazen volume.

inplanting van de nieuwe volumes langsheen het nieuwe plein

 


Centrale ligging als uitgangspunt en ontwerpuitdaging

Door de centrale ligging heeft dit project een grote zichtbaarheid en grote impact op de onmiddellijke omgeving. Net daarom zagen de ontwerpers deze ligging als de grootste uitdaging en hebben ze getracht hierop in te spelen om zo een meerwaarde creëren, niet alleen op de schaal van het project maar ook op de schaal van de gemeente. Dit project is immers gelegen in het centrum van Mariaburg-Brasschaat en heeft zo een grote invloed op het dorpszicht. Deze ontwikkeling moet als het ware zorgen voor een ware heropwaardering van dit plein. Zo kan de nieuwe polyvalente ruimte gebruikt worden voor horeca, openbare diensten… waardoor een levendig plein moet ontstaat. Ook het woonproject zelf wordt rechtstreeks geënt op het plein zelf. Zo worden alle appartementen voorzien van een zonneterras dat telkens uitkijkt op het plein.


Aanzichten van het nieuwe plein met het nieuwe woonproject, het polyvalente volume, de molen  en de zeilen tussen de laatste twee.

 


Materialisatie

Het nieuwe volume is opgebouwd uit baksteen als rechtstreekse verwijzing naar het bakstenen volume van de bestaande molen op het plein. De in de latere fase voorziene  zeilstructuur is van kunststof en wordt met behulp van RVS kabels opgespannen tussen de bestaande molen en de nieuwe polyvalente ruimte.

 

Projectgegevens

Projectnaam: Katerheidemolen Mariaburg Brasschaat
Ligging/adres project: Hoek Katerslei – Kapelsesteenweg te Mariaburg - Brasschaat
Opdrachtgever: Van Laerhoven BVBA – fase 1
   Gemeente Brasschaat – fase 2
Ontwerpers: Mertens-architecten
Hoofdaannemer: Van Laerhoven BVBA
Start bouwwerken: 5/01/2011 – fase 1
Einde bouwwerken: uitvoeringstermijn 1jaar voor fase 1