Doorzoek volledige site
12 april 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Ontmoetingscentrum Jonkhove centraliseert culturele leven

Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography
Illustratie | tvdv photography

De inwoners van Aartrijke kunnen op veel dynamische verenigingen rekenen. Het culturele leven van het dorp is vanaf nu volledig ondergebracht in een groot, multifunctioneel gebouw van 2000 m², waarin zich de bibliotheek, het jeugdhuis, de toneelzaal, het cafetaria, de multifunctionele ruimten, de vergaderzalen, enz. bevinden. Het ontwerp is van Dertien 12.

Het ontmoeten bevindt zich in het hart van het project, waar zowel verschillende verenigingen als verschillende generaties elkaar kunnen treffen. De architecten hebben alle functies rond één centrale ruimte gesitueerd, waar plaats is voor ontmoeting en discussie. Ook kunnen hier allerlei evenementen worden gehouden.

 

Sculpturale bank

Voor de inrichting van de buitenruimten hebben de architecten samengewerkt met de Berlijnse kunstenaar Jozef Legrand. Ze hebben een park en twee kleine pleinen aangelegd, één grenzend aan het jeugdhuis en één in het verlengde van de cafetaria. De bibliotheek neemt een dominante rol in binnen het project en staat in verbinding met de twee pleinen. Een lange, sculpturale bank is in de gevel ervan geïntegreerd. De bank is bedekt met een houten bekleding, die zich ook uitstrekt over de luifel erboven.

 

Baksteenmetselwerk loopt door op raampartijen

Bij dit project bestaat geen hiërarchie tussen de verschillende delen van het gebouw. Alle gevels zijn dan ook van hetzelfde belang. Ook de drie toegangen krijgen allemaal dezelfde status. De grote raampartijen en de luifels zijn bedrukt met een pixeldessin dat doet denken aan baksteenmetselwerk. Het patroon is zorgvuldig uitgedacht door de architecten en de kunstenaar. Het cultureel centrum is door zijn volumetrie duidelijk aanwezig in het dorp. De architecten hebben met het baksteenmetse werk duidelijk gezorgd voor een subtiel en rustig evenwicht met de architectuur van het dorp en voor een tegenwicht voor de kleine «extravaganties» van het gebouw. Ze hebben zo een project gecreëerd dat natuurlijkerwijs harmonieert met de landelijke omgeving.