Doorzoek volledige site
18 februari 2011 | TIM JANSSENS

Prijs Publieke Ruimte 2011 (1): Pierkespark Gent

Architectura brengt de komende weken een overzicht van de genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte 2011, een onderscheiding die bouwheren, architecten en aannemers in de bloemen zet voor hun bijdrage aan een publiek project. Het eerste project dat aan de beurt komt is het Pierkespark in Gent, een nieuw aangelegd openbaar park op buurtniveau.
Architectura brengt de komende weken een overzicht van de genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte 2011, een onderscheiding die bouwheren, architecten en aannemers in de bloemen zet voor hun bijdrage aan een publiek project. Het eerste project dat aan de beurt komt is het Pierkespark in Gent, een nieuw aangelegd openbaar park op buurtniveau.

Het Pierkespark was vroeger een privaat binnengebied met weinig inkijk. De stad Gent besloot om het nijpend tekort aan openbaar groen in de Brugse Poort op te lossen door het kleine domein (slechts 2500 m²) om te vormen tot een park en open te stellen voor het publiek. Het werd – in samenspraak met de buurtbewoners en -organisaties – ontworpen en aangelegd door Jo Behaeghe, Tuinen Descamps bvba en de groendienst van de stad Gent. Inmiddels is het Pierkespark uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jong en oud.




Het park doet dienst als een soort binnentuin voor de omliggende wijkorganisaties. Aan de ene zijde bestaat het  uit een grasveld met bomen. Uiteraard is er een belangrijke rol weggelegd voor het groen, maar er is meer: men heeft er ook een houten podium geïnstalleerd dat van nut kan zijn bij de organisatie van zomerse buurtactiviteiten allerhande, bijvoorbeeld openluchtcinema. Aan de andere zijde is er een ruim terras met pergola voor de horeca voorzien. De verschillende gebouwen worden met elkaar en met het hoofdpad verbonden door middel van kleurrijke mozaïekweggetjes. De beplanting kreeg een zuiders tintje en is tevens eetbaar.


    


De toegang tot het park wordt verzekerd door een brede open toegang ter hoogte van de Haspelstraat. Men heeft de zachte verkeersas door de Brugse Poort, de rode loper, doorgetrokken en fietsenstallingen geplaatst.  
Het Pierkespark is een duurzame groene ruimte. Het regenwater dat er valt wordt opgevangen door een infiltratiebekken onder het terras. Bovendien is al het gebruikte hout FSC-gelabeld.